Hlavní obsah

Nová antikoncepce prospěje plánovaným dětem

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci antikoncepce chystají revoluční novinku. Vedle druhů antikoncepčních náplastí, kroužků a dalších metod, u kterých odpadá starost spojená s tím, zda antikoncepce byla či nebyla užita, a plánované antikoncepce určené pro muže, přijde na trh preparát, který kromě schopnosti zabránit početí bude zároveň prospívat ještě nenarozenému dítěti. Výrobci totiž chtějí antikoncepci obohatit o důležitou kyselinu listovou.

Foto: Profimedia.cz

Pokud má v době před otěhotněním žena dostatek kyseliny listové, je snížen výskyt defektu nervové soustavy a mozku u dítěte a vznik rozštěpu rtu a patra o 25 až 75 procent.

Článek

První hormonální antikoncepce přišla na trh v šedesátých letech minulého století v Americe. Od té doby prošla mnoha změnami, které měly zjednodušit její užívání a snížit množství vedlejších účinků. V současné době jdou však výrobci ještě dál. Jejich cílem je, aby antikoncepce byla zároveň tím, co organismus ženy připraví na dobu, kdy se rozhodne otěhotnět.

A právě tento posun by měla zajistit kyselina listová, která je velmi důležitá pro správnou funkci organismu a to dokonce ještě v době před početím. Na důležitost příjmu kyseliny listové bylo upozorněno krátce po jejím objevení a izolování z listů špenátu v roce 1941. Od té doby studie přinášejí důkazy o tom, proč je její dostatek v organismu nutný.

Jak chrání zdraví embrya

Kyselina listová se v těle podílí na mnoha pochodech. Z hlediska vývoje plodu je zásadní proto, že se přímo účastní procesu dělení buněk. Její nedostatek je tak dáván do souvislosti se zvýšeným výskytem vrozených vývojových vad plodu.

Pokud má v době před otěhotněním žena její dostatek, je snížen výskyt defektu nervové soustavy a mozku u dítěte a vznik rozštěpu rtu a patra o 25 až 75 procent. Kromě toho bylo zjištěno, že dostatek této látky snižuje i riziko vývoje srdečních vad a poruch močového ústrojí.

Naopak nedostatek kyseliny může být příčinou opakovaných samovolných potratů a předčasných porodů.

Kyselina listová je v době těhotenství důležitá ale i pro ženu. V graviditě často dochází k chudokrevnosti. Nedostatek červených krvinek je způsoben vyšším nárokem na krevní zásobení celého organismu a nedostatkem železa a právě kyseliny listové, které se podílejí na tvorbě červených krvinek.

Kde ji tělo bere

Tělo si kyselinu listovou neumí samo vyrobit. Je tak závislé na jejím příjmu z potravy. Nejvíce jí je obsaženo v zelených částech rostlin. Hodně jí obsahuje například chřest, brokolice, hrášek a špenát. Obsažena je ale i v ovoci, ořeších či čočce. Významným zdrojem jsou i mléčné výrobky, některé vnitřnosti a hovězí maso.

Denní dávka stanovená vyhláškou je 200 µg, u těhotných se ale její potřeba zvyšuje až na 400 µg. Stejný přísun má mít ale žena i v době kojení a v době před otěhotněním.

Co na nápad říkají lékaři

„Dostatečný přísun kyseliny listové je pro správný vývoj plodu nejdůležitější především v prvních třiceti dnech těhotenství, tedy v době, kdy o těhotenství řada žen ani ještě nemusí vědět a v době ještě před otěhotněním. Zde se uvádí rozmezí jednoho až tří měsíců.

Na nutnost zvýšené potřeby v těhotenství a v době jeho plánování jako první zareagovaly firmy vyrábějící multivitaminové preparáty. Obohacení antikoncepce o kyselinu listovou bude mít efekt v případě, když se žena rozhodne otěhotnět okamžitě po vysazení antikoncepce.

I zde by bylo ale vhodné s přísunem kyseliny dále pokračovat užíváním přímo samotné kyseliny listové či prekoncepčně laděného preparátu obsahujícího tuto látku. Naprosto nevhodné jsou multivitaminové preparáty s vysokým obsahem vitaminu D a A,“ říká gynekolog a porodník ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze docent Pavel Calda.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové trendy v dávkování antikoncepce

Pilulky jsou nejrozšířenější antikoncepční metodou na světě. Vědci se snaží stále vyvíjet antikoncepci s co nejnižšími hladinami hormonů, které by byly jen...

Výběr článků

Načítám