Hlavní obsah

Nejnovější metody léčby, jež zatočí s artrózou

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Injekce s upravenou krví, které lékař píchá pacientovi do postižených kloubů. Ty využívá nová originální metoda na artrózu, která vyvolala rozruch v médiích.

Článek

Podle všeho dokáže významně zmírnit potíže pacientů v časných a středně pokročilých stadiích nemoci. Začali ji používat lékaři v Nemocnici Znojmo.

Artróza je nejčastějším onemocněním kloubů. Dochází při ní k narušování a později i destrukci chrupavky, která tlumí nárazy a klouby po ní také kloužou. V pokročilých stadiích ničí nemoc samotné hlavice kloubů. Postižení pak pociťují bolest při pohybu a nejednou i v klidu.

Nová metoda pomáhá oddálit ničení chrupavky. Vychází z objevů buněčné medicíny. Vědci totiž zjistili například to, že krevní destičky, které ovlivňují srážlivost krve, což je jejich hlavní funkce, obsahují i dost buněčných růstových aktivátorů.

„Stimulují obnovu a regeneraci buněk měkkých tkání,“ vysvětluje prof. MUDr. Radek Hart, Ph.D., přednosta ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Znojmo.

Musí krev odstředit

Lékaři je proto začali používat při léčbě poraněných úponů šlach vrcholových sportovců. A také při léčbě artrózy.

Při aplikaci nové metody musí ortoped spolupracovat s hematologem. Lékař pacientovi odebere 20 mililitrů krve. Dá ji do speciální odstředivky a ta z krve oddělí dva až tři mililitry krevních destiček. Ortoped je pak píchne pomocí injekce přímo do chrupavky postiženého kloubu. Podobně jako třeba při obstřiku kloubu.

„Podle výzkumu španělských lékařů dochází při této léčbě k 50procentnímu zlepšení funkce kloubů a v 75 procentech i ke snížení bolesti,“ říká profesor Hart. „A podle zkušeností italských kolegů se maximální efekt léčby projeví zhruba po půl roce.“

Proto pacienti Nemocnice Znojmo dostávají injekci šestkrát během šesti týdnů a pak ještě třikrát během tří měsíců. Smyslem posledních tří injekcí je prodloužit dosažený efekt. Celá léčba trvá rok.

Je levná a jednoduchá

„Má význam hlavně u pacientů se začínající a středně těžkou artrózou, tedy u lidí s ještě zachovanou chrupavkou,“ vysvětluje profesor Hart. „Poškozené hlavice kloubů už příznivě ovlivnit nedokáže. Těžkým případům může pomoci obvykle jen to, že chirurgové nahradí poškozený kloub kloubem umělým, tedy endoprotézou.“

Oddálit tento zákrok a zachovat co nejdéle funkční chrupavku, v tom může nová metoda sehrát pozitivní roli. Je jednoduchá a není drahá. Přijde na desetikoruny, na rozdíl od endoprotézy. Její voperování stojí několik desítek a někdy i stovek tisíc korun.

Pacienti za injekce s krevními destičkami neplatí ve Znojmě nic. Efekty nového postupu se zatím zdají být výraznější nežli třeba u chondroitin sulfátu a dalších symptomaticky pomalu působících léků na osteoartrózu (anglická zkratka SYSADOA), které jsou k dostání v lékárnách.

„Jak výrazné a trvalé tyto efekty skutečně jsou, to ale musí přesně zmapovat klinické studie,“ zdůrazňuje profesor Hart. Jednu takovou studii se snaží udělat i ve Znojmě.

Další novinku zavedli v Ostravě

Zdánlivě podobnou metodu, která ale funguje na zcela jiném principu, využívá MUDr. Ladislav Lukáč v ambulanci na Klinice plastické chirurgie v Ostravě. Jde také o upravenou krev, kterou lékaři píchají do postiženého kloubu. Úprava krve je v tomto případě složitější a dražší.

Používají se k ní speciální zkumavky s kuličkami, ve kterých probíhá speciální proces v délce 6–9 hodin. Během něj se v krvi zvýší až sto čtyřicetkrát množství protizánětlivých látek.

Významně se zvyšuje také množství růstových tkáňových faktorů. Ty stimulují regeneraci tkání. Zároveň tlumí zánětlivé reakce v kloubu, které jsou zázdraví kladním hnacím motorem samotné artrózy. Díky protizánětlivým látkám se zlepšuje stav postižených kloubů.

Účinnost této metody dokládají klinické studie. Šestitýdenní kúra stojí asi 30 000 Kč. Zdravotní pojišťovny ji zatím nehradí. Víc se o ní dozvíte na www.orthokine.cz .

Hubnutí jako lék

Je však třeba zdůraznit: ani jedna z uvedených metod nedokáže artrózu vyléčit. Takový lék zatím není a ještě dlouho nebude. Uvedené metody ji dovedou v raných stadiích pouze významně brzdit a mírnit. Podobně jako kvalitní SYSADOA užívané v doporučených dávkách. U těch je důležité, aby se postižený poradil o koupi a užívání konkrétního výrobku se svým ortopedem.

„Léčbu artrózy však není možné zjednodušit jen na injekce a polykání tablet,“ říká profesor Hart. „Velice důležité je pro spoustu lidí i to, aby zlepšili životosprávu a jídelníček. I to je cesta, jak netloustnout a nepřetěžovat postižené klouby.“

Stále také platí, že úžasným lékem je, když postižený člověk shodí nadbytečná kila. Počítá se doslova každý kilogram. Viděl jsem to na kolegyni z práce. Díky dceři, odbornici na výživu, si rozložila jídlo do pravidelných dávek během dne. A začala hubnout. Shodila 11 kilo a na její chůzi i potížích s koleny to bylo pořádně znát.

Jak pomoci chrupavce

Nejde jen o to, že se uleví postiženým kloubům, ale také se méně intenzivně ničí chrupavka. Pokud postižený zhubne včas, tedy ještě před tím, než dojde k rozsáhlému poškození chrupavky, může dostatečně využít další skvělou léčebnou metodu. A tou je přiměřený pohyb.

Chrupavka se při něm chová podobně jako houba. Při zatížení intenzívně vypuzuje nitrokloubní tekutinu a při uvolnění ji zpětně nasává. „Díky tomu se zlepšuje výživa kloubu a mohou se zmenšit případné problémy,“ objasňuje profesor Hart.

Nordic walking snižuje zátěž kloubů

Musí jít ale o pohyb přiměřený kondici, věku i zdravotnímu stavu konkrétního člověka. Když otylý padesátník začne hrát tenis, případně squash, riskuje, že si klouby při prudkých změnách pohybu spíš poškodí, než že jim prospěje.

Lékaři doporučují jako vhodný pohyb chůzi a není rozhodující, jestli jde o procházku se psem nebo o nordic walking. Užitečný je každý krok. I když je pravda, že nordic walking mírně snižuje zátěž kloubů a do chůze intenzivněji zapojuje horní část těla, takže člověk vydá víc kalorií. Pohyb bývá důležitý i kvůli zpevnění svalů. Ty pak snižují zátěž kloubu, tedy i bolest při normální námaze.

Dobrá je rovněž jízda na kole a plavání. Při nich klouby šetříme. Podobný efekt mívá cvičení na rehabilitačních míčích. Fyzioterapeuti ho často doporučují obézním.

Strach zvyšuje bolest

- Důležitou roli hraje psychika. Pozitivně naladěný pacient má daleko lepší přístup k prevenci i k léčbě. Zároveň méně vnímá bolest.

- Odborníci na artrózu často ve vidí své praxi, jak například úzkostliví pacienti a lidé se sklonem k negativnímu vnímání světa případně k depresím často pociťují bolest intenzivněji než lidé aktivní a optimističtí.

Přijatelnou zátěž představuje třeba jóga nebo taj-či. Nejednou přispějí ke zklidnění člověka a k tomu, že se pak méně přejídá a snáz drží na uzdě přebytečná kila.

Reklama

Související témata:

Související články

Zabrzděte včas artrózu

Spousta lidí, kteří si kupují v lékárně nejrůznější přípravky na artrózu, tam přichází pozdě. Utratí za preparáty dost peněz a přitom jim nepřinesou takové...

Výběr článků

Načítám