Hlavní obsah

Hlazení psa snižuje bolestivost a lze jím nahradit léky

– Washington

Kdo užívá příliš mnoho léků na bolest, nebo se jim chce vyhnout, měl by si pořídit pejska. Podle nejnovější studie totiž hlazení čtyřnohého přítele výrazně snižuje vnímání bolesti a může pomoci snížit dávky užívaných léků. Podle amerických vědců to platí především u pacientů po ortopedické operaci.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Hlazení čtyřnohého přítele výrazně snižuje vnímání bolesti a může pomoci omezit dávky užívaných léků.

Článek

Doktorka Julia Haveyová z Loyola University v Chicagu sledovala vliv přítomnosti psů a jejich doteky po operaci kyčelního kloubu či kolene.

„Důkazy naznačují, že terapie zvířecího asistenta může mít pozitivní vliv na pacientovu emocionální a fyzickou pohodu. Tato data dále podporují další studium a využití zvířat v terapii při pooperační léčbě bolestivosti,“ uvedla Haveyová na konferenci.

Ve studii doktorky Haveyové bylo prokázáno, že osoby po operaci kyčelního kloubu, které pravidelně navštěvovali psí terapeuti, musely užívat jen polovinu léků na bolest ve srovnání s těmi, které dostávaly klasickou pooperační terapii.

Reklama

Související témata:

Související články

Pohlazení zmírňuje bolest a ulevuje trpícímu

Když začne dítě něco bolet a pláče, matka přispěchá se svou láskyplnou rukou a podvědomě ho začne hladit. Bolest se zmírní a dítě ztiší. Švédští odborníci teď...

Klení může zmírnit bolest

Není společensky vhodné, ale v bolesti může tělu ulevit. Takový je závěr výzkumu britských vědců, podle nichž kletby také pomáhají.

Výběr článků

Načítám