Hlavní obsah

Chřipkový virus se nepřenáší konzumací vepřového masa

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Při správné přípravě vepřového masa a manipulaci s výrobky z něj se chřipkový virus jídlem nepřenáší. Právu to sdělilo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: František Petrák, Právo

odborníci opakovaně tvrdí, že jíst správně tepelně upravené vepřové maso je bezpečné, protože virus nemůže být přenášen požíváním správně zpracovaného a tepelně upraveného vepřového masa nebo vepřových výrobků.

Článek

Bez ohledu na současnou epidemii platí dlouhodobé doporučení ohledně bezpečnosti potravin: vyvarovat se konzumace syrového masa, aby se předešlo možnému riziku onemocnění způsobených potravinami.

Vždy se doporučuje dodržovat správné postupy hygieny potravin v kuchyních a po zpracovávání syrového masa si mýt ruce a všechny plochy a zařízení mýdlem. Důkladné tepelné zpracování vepřového masa (na vnitřní teplotu 70 °C) viry a bakterie zabíjí.

A může se virus A (H1N1) šířit z lidí na prasata a z prasat zpět na člověka?

Kanadští úředníci informovali už v květnu, že pracovník na farmě v Albertě v Kanadě nakažený virem A (H1N1) přenesl virus na prasata a podobné případy se vyskytly v Argentině a Austrálii.

Odborníci Světové zdravotnické organizace na bezpečnost potravin potvrdili, že existuje riziko, že mohou být nakaženi také lidé, kteří pracují s nemocnými prasaty na farmách nebo jatkách. V minulosti bylo prokázáno několik případů, kdy se lidé infikovali prasečí chřipkou při těsném kontaktu s nakaženými prasaty.

Nicméně odborníci opakovaně tvrdí, že jíst správně tepelně upravené vepřové maso je bezpečné, protože virus nemůže být přenášen požíváním správně zpracovaného a tepelně upraveného vepřového masa nebo vepřových výrobků.

Hlavní riziko přenosu této infekce mezi člověkem a zvířetem spočívá v tom, že u prasat infikovaných současně pandemickým a dalším prasečím virem se může objevit nový virus (reassortant virus), který by mohl být invazivnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám