Hlavní obsah

Vědci vymysleli vakcínu pro odvykání kouření

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuřákům, kteří neúspěšně bojují se svým zlozvykem, svítá na lepší zdravotní časy. Farmaceutické společnosti totiž vyvinuly vakcínu, která kuřákům pomáhá odolat pokušení zapálit si aspoň jednu cigaretku.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Až 90 procent odnaučených kuřáků do roka recidivuje a ke svému zlozvyku se vrací.

Článek

Nová vakcína by mohla spatřit světlo veřejného světa po dohodě dvou farmaceutických společností z Velké Británie, GlaxoSmithKline a Nabi Pharmaceuticals, které lék vyvinuly. Ovšem čeká se, až si tyto dvě společnosti rozdělí vedoucí funkce na lukrativním poli v odvykání kouření. Informoval o tom britský server The Daily Telegraph.

Existuje totiž řada výrobků a pomocníků pro boj s odvykáním kouření, jakou jsou nikotinové náplasti nebo žvýkačky. Vakcína by se tak zařadila mezi ně.  

Vakcína, jež se aplikuje injekčně, obsahuje protilátky, které se váží na molekuly nikotinu a brání tím přenosu "nikotinové" informace do mozku, kde nikotin působí návykové pocity podobné rozkoši.

Je prokázáno, že do roka po típnutí poslední cigarety recidivuje až devadesát procent odnaučených kuřáků. Vakcína by mohla počet těchto lidí snížit. Zároveň by tak lék pomohl zachránit mnoho lidských životů, jež jsou kvůli kouření zmařeny.

Je prokázáno, že do roka po típnutí poslední cigarety recidivuje až devadesát procent odnaučených kuřáků. Vakcína by mohla počet těchto lidí snížit. Zároveň by tak lék pomohl zachránit mnoho lidských životů, jež jsou kvůli kouření zmařeny.

Jean Stephenne, zástupce společnosti GlaxoSmithKline Biological, k tématu prohlásil: "V případě schválení této vyvinuté vakcíny by bylo nalezeno řešení pro milióny kuřáků, kteří chtějí přestat kouřit a zároveň odolat pokušení znovu si zapálit. Kuřácký návyk je tak silný, že málokterý odnaučený kuřák se ke svému zlozvyku již nikdy nevrátí."

Pokud se tedy výrobci léku domluví a nepodlehnou tlakům tabákových koncernů, mohla by se vakcína brzy dostat na veřejnost. 

Reklama

Související články

Kouření ročně zabije šest miliónů lidí

Kouření každoročně připraví ve světě o život šest miliónů lidí. Více než třetina z nich zemře na rakovinu. Světová ekonomika tak přijde ročně o 500 miliard...

Výběr článků

Načítám