Hlavní obsah

Ženy si dají skrz kosmetiku denně na obličej zhruba 515 chemikálií

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Nová studie ukázala, že ženy pokryjí svůj obličej denně průměrně 515 chemikáliemi, které obsahují krášlící produkty. Některé z nich totiž obsahují desítky různých chemikálií, parfémy jsou pak koktejlem 250 až 400 chemikálií. Některé z nich mohou být navíc pro kůži škodlivé.

Foto: Profimedia.cz

Péče o pleť přináší i svá úskalí. Ilustrační foto

Článek

Studie společnosti Bionsen přinesla zajímavé výsledky. Ženy prý denně používají zhruba 13 zkrášlovadel včetně parfémů a deodorantů. Naprostá většina z nich v sobě ukrývá prý více než 20 chemikálií, některé dokonce i několik stovek. Některé přídavné složky bývají navíc prý spojované s rakovinou, hormonálními problémy, alergiemi či ekzémy.

Rtěnky obsahují průměrně 33 ingrediencí, tělové krémy 32, řasenka 29 a nejčistším produktem je hydratační krém na ruce obsahující průměrně 11 chemických ingrediencí.

Třetina mladých žen používá nevhodné produkty

"Zkrášlovací návyky se v posledních desetiletích dramaticky změnily. Z jednoduchého umytí se před začátkem dne se stalo něco velmi extrémního. Nové rádoby zázračné produkty obsahují více chemikálií, aby mohly poskytnout lepší výsledky. To bohužel ale znamená, že je ve větším ohrožení zdraví obrovského množství žen," uvedla Charlotte Smithová z firmy Bionsen pro britský deník Sun.

Již dřívější studie odhalily, že jedna třetina žen mladších 25 let pravidelně používá produkty určené pro ženy starší 40 let. Domnívají se, že tím tak dosáhnou silnějších efektů. Bohužel však jen vystavují svému kůži zbytečnému riziku vzhledem k tomu, že jsou produkty speciálně navrhované pro starší kůži.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový přípravek dokáže zmírnit lupénku

Přírodní kosmetika s obsahem ovocných kyselin zmírní lupénku u více než 80 procent pacientů, řekl novinářům australský lékař Michael Tirant, tvůrce kosmetiky,...

Výběr článků

Načítám