Hlavní obsah

Čechům se zvětšují chodidla

Novinky, Michaela Urbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle odhadů lékařů se chodidla lidí v České republice zvětšila za posledních deset let zhruba o tři až čtyři čísla. Příčinou by mohlo být zejména nesprávné obouvání.

Článek

Zcela zásadní je vývoj nohou v období předškolního a mladšího školního věku, kdy se chodidla nejvíce formují. Podle ortopedů by rodiče pro své ratolesti neměli volit jednotvárnou obuv. Poslední módní trendy však svádějí k nošení sportovních bot s nízkou podrážkou. Volná obuv neposkytuje nohám dostatečnou oporu. Důsledkem je deformace chrupavky a její rozrůstání.

„Každá obuv, kterou užíváme, je určena pro nějaký druh činnosti - pro sportovní vyžití, pro pracovní zátěž, pro běžnou chůzi na ulici atd. Každá tato obuv má jinou konstrukční stavbu a jiné funkční vlastnosti a my bychom k danému typu činnosti měli využívat odpovídající obuv,“ řekl Novinkám ortoped Michal Matějíček.

Lékaři nedoporučují ani chůzi naboso. Podle nich by lidé a zejména děti měli nosit vhodnou obuv s pevnou podrážkou i na půdě domova. Při chůzi bez bot má noha rovněž tendenci se rozrůstat. Ostatně tuto tezi potvrzují i letité výzkumy, které se netají tím, že nositeli nejdelších chodidel naší planety jsou domorodci právě proto, že chodí bosi. „Mají jiný tvar a velikost nohy, než příslušník komunity, který chodí po zpevněném terénu a trvale obutý,“ uvedl Matějíček

Za trendem rostoucích chodidel české populace ale může stát i tzv. sekulární trend, jehož základním východiskem je fakt, že se během dvou uplynulých staletích zrychlilo tempo růstu a zrání obyvatelstva. Lidé dorůstají do větší konečné výšky, než tomu bylo například před sto lety. Tehdy lidé měřili zhruba o 10 centimetrů méně než dnes. Průměrná výška současného osmnáctiletého českého chlapce čítá 178,8 centimetru, průměrná česká dívka měří 166,5 centimetru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám