Hlavní obsah

Marihuana může poškodit mozek mladého člověka už při prvním užití

Stockholm

Pravidelné kouření marihuany škodí, to vědí lékaři již nějaký čas. Vědí také, že škodí především mozku. Nový soubor několika studií ale odhalil, že kouření marihuany škodí mozku mladých lidí ještě mnohem víc, než se dosud soudilo. U mladších ročníků je přitom tato droga velmi populární, ačkoli jim může způsobit vážné neurologické potíže, ale také vyvolat schizofrenii či psychózy.

Foto: Reuters

Cannabis, čili konopí

Článek

„Nový výzkum naznačuje, že dokonce i mírné užívání může způsobit poškození,“ tvrdí Nils Stenström ze švédského Národního institutu zdraví. Podle něj je obliba marihuany mezi mladými stále veliká, přitom studie z roku 2008 potvrzují, že tato droga je pro mladé lidi nic než velmi škodlivá.

Pozor i na občasné užití

„Marihuana může vyvolat latentní psychiatrické choroby, ale tato droga může také vyvolat vážné psychiatrické nemoci sama o sobě,“ tvrdí Stenström.

Mozku mladých přitom podle nejnovější objevů neškodí jen dlouhodobé užívání, ale také to občasné. A poškození se objevují na mozku už po prvním užití této drogy, ačkoli nejsou hned patrná a mladými lidmi tudíž podceňována.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidský mozek si produkuje vlastní marihuanu

Američtí a brazilští vědci zjistili, že si mozek vytváří proteiny, které mají obdobné účinky jako marihuana, ovšem bez vedlejších účinků. Objev by mohl podle...

Výběr článků

Načítám