Hlavní obsah

Houby, které podporují imunitu a zároveň dokáží léčit

Právo, Petr Veselý

Bereme je jako delikatesu. Teprve v posledních letech začínáme znovu objevovat pozitivní vliv některých hub na naše zdraví. A někdy to jsou objevy docela překvapující.

Článek

Zuzana Purová (32) z Jihlavy, maminka tří dětí, už byla zoufalá. Její dvouletý syn Tadeáš neustále marodil. Často stačilo, aby s ním vyšla mezi děti na pískoviště nebo ho vzala s sebou na nákup, a večer už měla jasno: zase zápolí s některou z infekcí dýchacích cest.

Horečky, kašel, rýmy, angíny, záněty průdušek, ale také časté záněty středního ucha trápily Tadeáše téměř nepřetržitě. Jakmile dobral antibiotika, netrvalo dlouho a musel brát další.

Takhle se potácel dva roky. Choroby i léky ho začaly deptat. Byl bledý, slabý a hodně zhubl, protože ztrácel chuť k jídlu.

Lékaři si s ním nevěděli rady. Kvůli křečím vyvolaným vysokými horečkami skončil dokonce v nemocnici, kde mu dali injekci. Lékaři uvažovali o tom, že by kloučkovi odstranili nosní mandle, ale je otázka, jestli by to pomohlo.

Život jim změnil příběh

Nakonec nepomohl žádný lék, ale příběh, který si Tadeášova maminka přečetla v jednom časopise. Tatínek malého děvčátka, které mělo podobné problémy jako Tadeáš, v něm vyprávěl, jak doma začal pěstovat hlívu ústřičnou.

Dcera se ji naučila jíst vařenou, pečenou, smaženou, grilovanou, prostě upravenou nejrůznějšími způsoby. Její potíže se zlepšovaly pomalu, ale vytrvale. Během několika měsíců se jich zbavila úplně.

Tadeášova maminka si na pěstování hlívy netroufala. Zjistila však, že se v lékárnách prodávají kapsle, případně dražé s hlívou. Poradila se s lékařkou, jestli je syn může užívat, a pak s lékárníkem. Chtěla vědět, který přípravek je nejkvalitnější. Ten začal syn brát každý den. Do půl roku byl bez potíží. Jenom občas dostal lehkou rýmu. Výborně zvládl i začátek chození do školky. Na rozdíl od řady jiných dětí prakticky nemarodí.

Asie jako velmoc léčivých hub

Za to, že v houbách začínáme objevovat látky s pozitivním vlivem na naše zdraví, vděčíme hodně Číně a Japonsku. Tady je po staletí používali zároveň s léčivými bylinami. Byly součástí tradiční medicíny.

Není proto náhodou, že tu dnes specializované farmy chrlí tisíce tun hub, jako je například houževnatec jedlý (šiitake), hlíva ústřičná, ucho Jidášovo, penízovka sametonohá nebo lesklokorka lesklá. Kupují je lidé, kteří chtějí využít jejich příznivých účinků na zdraví, stejně jako milovníci dobrot a kulinářských zážitků. Z hub tam také vyrábějí řadu potravinových doplňků a dokonce léků.

Mírnily následky záření a chemoterapie

Hodně lidí v japonské Hirošimě a Nagasaki, na které Američané svrhli na konci 2. světové války atomové bomby, zápolilo po válce s následky radioaktivního ozáření, včetně rakoviny. Ukázalo se, že houby jako houževnatec jedlý (šiitake), outkovka pestrá, klanoklístka obecná, případně hlíva ústřičná dokáží částečně mírnit následky záření a někdy i brzdit aktivitu některých nádorů.

Později se z nich začaly vyrábět různé preparáty nebo dokonce léčebné přípravky (lentinan, schizophyllan, krestin). Na některých pracovištích je dodnes používají jako doplňkovou terapii při ozařování, chemoterapii a vůbec při onkologické léčbě. Lze je používat i preventivně, protože nemají vedlejší účinky.

Navíc povzbuzují imunitu pacientů. Řadu potravinových doplňků s podobnými účinky seženete i v našich lékárnách. Je však nutné zdůraznit, že nejsou lékem na rakovinu. Jsou pouze prostředkem, který může zmírnit potíže doprovázející onkologickou léčbu. Vhodnost jejich užívání by pacienti měli konzultovat s onkologem nebo aspoň s lékárníkem.

Jedním z českých lékařů, kteří využívají pozitivních vlastností hub na lidský organismus, je MUDr. Ludmila Bendová z Prahy. Praktikuje tradiční čínskou medicínu (TČM). Bývají součástí její terapie. Osvědčily se jí speciální přípravky vypěstované v USA na sterilizované půdě a za přesně daných podmínek.

Díky tomu obsahují standardizované množství účinných látek. Také v nich nenajdete žádné cizorodé látky, které škodí zdraví.

Můžete je pěstovat i doma

Populární houbou se u nás stala hlíva ústřičná a houževnatec jedlý (šiitake), dřevokazné houby rostoucí na stromech.

Začaly se u nás pěstovat na speciálních farmách. Ale řada lidí si je pěstuje doma (na zahrádkách, ve sklepích a na balkónech paneláků). Není to příliš složité. V lékárnách se objevily také přípravky s těmito houbami nebo s extrakty z nich.

Léčivé houby a preparáty vyrobené z nich obsahují nejen vitamíny (zejména řady B) a některé minerály, ale také esenciální aminokyseliny. Ty jsou důležité. Organismus je nedokáže syntetizovat a musí je proto získávat z potravy.

Příznivý vliv těchto hub na naše zdraví však vyvolávají jiné látky: glukany, terpeny, steroidy apod. Vědci zjistili, že vedle povzbuzujícího vlivu na imunitu dokážou také snižovat cholesterol a krevní tlak, přispívat k normalizaci krevních cukrů nebo potlačovat růst některých bakterií a virů. Jejich pozitivní efekty na naše zdraví jsou v posledních letech předmětem intenzivního vědeckého výzkumu.

Podrobnější informace

Výborná je kniha Jedlé a léčivé houby autorů Jablonského a Šaška, kteří patří k předním odborníkům přes léčivé dřevokazné houby. Je v ní i hodně praktických rad, jak houby pěstovat doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Houby v čínském jídle brání rakovině prsu

Výskyt rakoviny prsu je v Číně čtyřikrát až pětkrát nižší než v západních zemích. Příčinou je pravděpodobně potrava, kterou se Číňanky živí. Vědci chtěli...

Výběr článků

Načítám