Hlavní obsah

Unikátní výzkum zmapoval genetické vlohy žen k onemocnění

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní projekt, ve kterém bylo geneticky vyšetřeno 800 českých žen, zmapoval, jaké mají vrozené vlohy k onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Vyšetřeno bylo 800 žen.

Článek

„Projekt má napomoci včasné diagnostice závažných onemocnění. Proto jsme se na něm i podíleli,“ řekl Právu v pondělí Pavel Horák, generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ta tento projekt podpořila dvěma milióny korun. Výzkumnou část pak dělali lékaři ze společnosti GHC Genetics.

A k jakým závěrům došli?

Až 42 % zdědilo vlohy k cukrovce, 40 % k nemocem srdce a cév, 30 % k osteoporóze, tedy řídnutí kostí,  a k rakovině prsu až 0,3 % zkoumaných žen. Trombózu pak má v genech 10 % žen. Nebezpečná je hlavně proto, že sraženina krve se může kdykoli utrhnout a tak vznikne infarkt nebo mozková mrtvice.

„Jestliže ženy náchylné k trombóze zároveň užívají i antikoncepci, pak se riziko trombózy zvyšuje až třicetinásobně. Pokud žena k tomu ještě kouří nebo je obézní, riziko se zvyšuje dokonce padesátkrát,“ řekla Právu lékařka uvedené společnosti Monika Koudová, která se na výzkumu podílela.

Podle jejich slov před nasazením hormonální antikoncepce by žena měla být geneticky vyšetřena, aby se zjistilo, zda je antikoncepce pro ni vhodná a jaká. Nejmladší zkoumané ženě v projektu byly čtyři roky a nejstarší 75 let.

Podle ředitele VZP Horáka včasné odhalení vloh, které máme v genech k nemoci, pomůže nasměrovat prevenci a ušetřit i pojišťovně peníze za léčení pozdně odhalených onemocnění. Proto by VZP ráda v tomto projektu pokračovala a v příštím roce podobně geneticky zmapovala i vlohy k onemocnění mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám