Hlavní obsah

Poruchy srdce pomůže odhalit mobil

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Vyšetření srdce pomocí dlouhodobého monitoringu srdečního rytmu při použití mobilního telefonu zavedla jako novinku kardiologická ambulance dětského oddělení v Nemocnici s poliklinikou v Novém Jičíně. Metoda je založena na tom, že pacient dostane se záznamníkem i mobil, který v případě potíží zprostředkuje přenos dat pomocí bluetooth a záznam odešle lékaři na počítač.

Foto: Archiv, Právo

Pacient může mít u sebe přístroj až několik týdnů, aby byl záchyt možné poruchy srdečního rytmu co nejúčinnější.

Článek

První pacientkou, která byla takto vyšetřena, je šestnáctiletá dívka. Trápí ji záchvatovité bušení srdce a je navíc zatížena nepříznivou rodinnou anamnézou.

Mobil odešle záznam srdečního rytmu

„Prozatím potíže neměla, v počítači dosud nejsou žádná data. Dívka má nalepené dvě elektrody na hrudníku, které jsou spojeny s nahrávačem zavěšeným na krku. V případě potíží zmáčkne tlačítko, které zprostředkuje záznam a jeho odeslání,“ vysvětlila vedoucí lékařka ambulance Alice Mužná s tím, že zmíněný druh monitoringu se hodí spíše pro větší děti a dospívající mládež.

Pacient může mít u sebe přístroj až několik týdnů, aby byl záchyt možné poruchy srdečního rytmu co nejúčinnější. „K tomuto vyšetření se přistupuje v případě podezření, že srdce dítěte může vykazovat poruchy rytmu, i když běžné EKG žádnou poruchu nezachytilo,“ doplnil primář dětského oddělení Miroslav Kobsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám