Hlavní obsah

Dýně jsou nejen ozdobou podzimu, mají i pozitivní vliv na trávení

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stará americká moudrost říká, že ponechá-li se v kuchyni ležet rozkrojená dýně, přivede to špatnou energii nepřející chutnému vaření. Zpracuje-li se však na dýňový koláč, určitě prý přiláká peníze, zvlášť když se podpoří její chuť skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem.

Článek

Ale i bez kouzel kulinářské magie by měla dýně získat v naší výživě významné místo. Mohutné plody se totiž dají zpracovat nejen jako zelenina, ale i jako ovoce a její semínka plnohodnotně zastoupí ořechy. Zapomenout nelze ani na pozitivní vliv v prevenci onemocnění srdce, močových cest a při prostatických potížích. A jako bonus připočtěme také skutečnost, že hrnek vařené dýně dodá tělu 107 procent doporučené denní dávky betakarotenu, který pomáhá udržovat zdravou pleť a zlepšuje její stav při akné. Proto by se dýně rozhodně měla objevit v našem podzimním jídelníčku.

Zelenina podzimu

Dýně se sklízejí brzy na podzim. Jejich choulostivé plody totiž špatně snášejí nízké teploty a trvale by je poškodil i první lehký přízemní mrazík. Dobře vyzrálá dýně má:

Těžký plod (v lehkém bývá pomalu víc semínek než dužniny).

Tvrdou, matnou slupku.

Silný dřevnatý stonek s drobnými prasklinkami, které postupně zasychají.

Znalci také doporučují nechat po nákupu dýni dojít nějakou dobu v pokojové teplotě. Část škrobů se pak změní na cukry, dužnina zesládne, slupka se uzavře a zatáhne. Plody, které se nesmějí vzájemně dotýkat, vydrží při správném uskladnění v chladu a suchu v kvalitním stavu přes celou zimu. Podle odborníků budou použitelné ještě déle, ponechá-li se dýni stopka dlouhá alespoň pět centimetrů. Pokud o ni však přijdou, na delší uložení se nehodí. Místo odlomení stopky se totiž rychle stane vstupní branou pro hnilobné mikroorganismy.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Halloweenská dekorace - vydlabaná dýně

Na slano i na sladko

Neutrální chuť dýně umožňuje zpracovat dužninu v mnoha zajímavých kulinářských kombinacích, ať už sladkých nebo slaných. Navíc je měkká část plodu lehce stravitelná a jen zřídka vyvolává alergie.

Z dýní se dají vykouzlit osvěžující polévky a koláče - výtečná je například tvarohová náplň našlehaná s dýňovým pyré. Dužnina také ozvláštní chuť nákypů i zapékaného masa, lze ji naložit do sladkokyselých nálevů jako okurky nebo použít jako součást čatní. Dokonce je možné z ní připravit i sladké sušené chipsy pro zdravější zobání u televize. A nemluvě už o tradičním zpracování do kompotu, zavařenin a marmelád.

Dvě otázky pro Václavku Šitinovou, zástupkyni ředitele pro praktickou výuku, SOU Nové Město nad Metují

Dýně není v našich kuchyních příliš frekventovaná. Můžete poradit, jak si práci s ní usnadnit?

Především se nedoporučuje zpracovávat plody, které byly předem dlouho nakrájené. A už vůbec pak ne namrzlé. Totéž se týká jedlé dýně, jež se pěstuje na semena. Nejlepší je dobře vyzrálý plod rozpůlit, vyříznout měkkou část a nakrájet ji na tenké proužky (3-4 cm).

Které suroviny a ingredience se k dýni nejlépe hodí?

Dýně se výtečně snáší s jakoukoliv bylinkou nebo kořením. Podušená na tuku poslouží jako lahodná příloha, v hlavních jídlech se dobře snoubí v kombinaci s kterýmkoliv druhem masa. Zajímavou chuťovou dimenzi dodá také rýži a těstovinám. Já sama ji nejraději používám v zeleninové směsi s orientálním kořením, kterou podáváme jako přílohu. Dýni využíváme také jako surovinu pro catering, službu, již naše škola kromě dalších aktivit rovněž zajišťuje. V tomto případě ji nabízíme i grilovanou jako doplněk k pikantním masům.

Pikantní dýňové řezy s nivou (4 porce)
12 plátků z dýně, 1 lžička barevného pepře, 200 g tvarohu, 100 g nivy, 1 lžička balsamika glace, 1 lžička bylinkového pesta, sůl
Omytou dýni nakrájíme na tenké plátky a posypeme drceným pepřem. Tvaroh s nivou vymícháme, osolíme, pěnou potřeme plátky dýně a složíme do komínku. Předkrm doplníme balsamikem a bylinkovým pestem.
Pohár s palačinkami, dušenou dýní a jablky (4 porce)
4 hotové palačinky, 2 jablka, 100 g dýně, 1 lžíce cukru, 1 lžíce másla, 1 lžíce bílého vína, 4 porce šlehačky
Oloupanou dýni i jablka nakrájíme na kostičky. Z cukru připravíme karamel, přidáme máslo, ovoce, bílé víno a udusíme doměkka. Palačinky dáme do poháru, přelijeme dýňovým pyré, ozdobíme šlehačkou a jablečnou výsečí.
Rýže zapečená s dýní a vepřovým masem (4 porce)
300 g rýže, 150 g dýně, 100 g cibule, 300 g vepřové plece, 2 vejce, 100 g eidamu (cihla), 1 dl smetany (12%), 1 lžička drceného pepře, 5 cl oleje, sůl
Plecko pokrájíme na kousky a udusíme na cibulce. Rýži uvaříme a částí naplníme vymazanou zapékací misku. Dýni nastrouháme, opepříme a přidáme k rýži. Posypeme dušeným vepřovým masem a pokryjeme zbylou rýží. Vejce rozšleháme s nastrouhaným sýrem a smetanou, směsí přelijeme rýži a zapečeme.
Dýňová polévka s mrkví (4 porce)
300 g dýně, 300 g mrkve, 5 dl masového vývaru, 4 lžíce zakysané smetany, sůl, zázvor
Očištěnou, omytou dýni i mrkev nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vývaru doměkka. Pak vše rozmixujeme, dochutíme zázvorem a osolíme. Každou porci polévky ozdobíme lžící zakysané smetany.
Fota: František Petrák

Recepty z dýně připravili studenti SOU gastronomie v Novém Městě nad Metují pod vedením zástupkyně ředitele odborného výcviku Václavky Šitinové.

Povzbuzují trávení

Dýně jsou mimořádně bohaté na vlákninu a vodu, proto také velmi příznivě působí na střevní peristaltiku, a tedy i na trávení. Plody jsou bohaté rovněž na vitamíny rozpustné ve vodě a minerální látky, zejména jde o měď, železo, draslík a hořčík. Nízká energetická hodnota je přímo předurčuje pro diabetickou a redukční dietu. V odlehčených receptech se hodí i do jídelníčku pro šetřící diety. Velkou výhodou dýní je také to, že neobsahují žádný cholesterol.

Pro informaci uvádíme jejich nutriční hodnoty ve 100 gramech:

Dýně (dužnina): 167 kJ, 9 g sacharidů, 0,1g tuku.

Dýňová semínka (100 g): 1819 kJ, 13,2 g sacharidů, 34 g tuku.

Ještě větší bohatství látek důležitých pro zdraví obsahují dýňová semena. Každé z nich je doslova pravým biopokladem. Nechybějí v nich stopové prvky, hodnotné rostlinné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny ani vitamíny (především C a skupiny B) a nukleové kyseliny. V přírodní podobě se dají semena chroupat místo chipsů, po opražení zajímavě dochutí saláty, zeleninové pokrmy nebo těstoviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám