Hlavní obsah

Rajčata pomáhají udržet si štíhlou postavu

Londýn

Obyčejná rajčata považují zdravotníci za skutečně zázračnou zeleninu. Červené bobule v sobě totiž skrývají lykopen, látku, která má téměř magické účinky na lidské zdraví. Podle britských expertů je prevencí a pomocným lékem nejen u rakoviny, ale lidé konzumující velké množství lykopenu jsou také díky němu hubenější.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle dietologů z University of Reading nejsou vegetariáni hubení jen kvůli tomu, že konzumují méně kalorické ovoce a zeleninu, ale také proto, že si dopřávají právě hodně lykopenu. Ten totiž dodává tělu pocit sytosti na delší dobu.

Lykopen totiž snižuje účinnost tzv. hladového hormonu a rychleji a na delší dobu navozuje pocit nasycení.

A lykopen urychluje pocit nasycení ještě více než vláknina obsažená v mrkvi. „Byl to jen malý výzkum, pořád ještě nemůžeme s určitostí říct, jaké látky v rajčatech jsou přesně účinné, ale výsledky jsou statisticky významné,“ uvedla k závěrům doktorka Julie Lovegrovová.

Účinky rajčat na pocit nasycení testovala pokusně na dobrovolnících. Chléb obohacený rajčaty nasytil skupinu žen nejrychleji, rychleji než ten mrkvovou vlákninou obohacený či obyčejný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám