Hlavní obsah

Kýchnutí může způsobit infarkt, mozkovou příhodu i ochrnutí

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravíčko! Popřejeme někomu, kdo si kýchne. Ani netušíme, že nejsme zas tak vzdáleni od pravdy. Kýchnutí totiž může způsobit například prasknutí ušního bubínku, můžeme si kvůli němu dokonce hnout se zády, nemluvě o problému kýchnutí při řízení. Každý motorista ví, že je nemožné kýchnout za volantem a nezavřít při tom oči.

Článek

Všichni víme, že se kýchání může blížit zbrani hromadného ničení, co se šíření choroboplodných zárodků týče. Například při kýchnutí v hromadném dopravním prostředku jedním kýchnutím můžeme bacily rozšířit mezi dalších sto padesát občanů, uvedl deník The Daily Mail.

Ale že si při kýchnutí můžeme přivodit infarkt, jenž se zprvu projeví ostrým píchnutím v žebrech, tuší jen ti, co to zažili, a odborníci.

Roztržený bubínek i krvácení do mozku 

Profesor Adam Carey, specialista na zranění způsobená sportem, vysvětlil: "Existují dva typy kýchání, které mohou vážně ohrozit zdraví. Jeden je, když člověk kýchá silově a hodně sebou hýbe.

Což je takzvaný whiplash efekt: hlava se pohybuje dopředu a dozadu velmi rychle a může způsobit nejrůznější svalové napětí a kosterní problémy.

Což je takzvaný whiplash efekt: hlava se pohybuje dopředu a dozadu velmi rychle a může způsobit nejrůznější svalové napětí a kosterní problémy.

Druhý typ zranění si způsobíme, pokud se snažíme kýchnutí potlačit. To způsobí masivní zvýšení tlaku v naší hlavě, které vede až ke zranění, jako je roztržení bubínku, prasknutí cévy a svalů hlavy, poškození dutin a ve vzácných případech dokonce i ke krvácení do mozku."

Pokousaný jazyk i vypadlý zub 

Londýnský zubař Dr. Phil Stemmer se k problematice úrazů při kýchání připojil se zajímavou zkušeností: " Je třeba být opatrný na zuby, které o sebe při kýchnutí klapnou. V některých případech by mohlo dojít ke ztrátě zubu.

Ošetřil jsem mnoho pacientů, kteří takto o zub přišli. Další klienti si zas pokousali jazyk či prokousli tvář, což jsou bolestivá zranění, jež mohou způsobit ošklivé infekce." 

Ošetřil jsem mnoho pacientů, kteří takto o zub přišli. Další klienti si zas pokousali jazyk či prokousli tvář, což jsou bolestivá zranění, jež mohou způsobit ošklivé infekce." 

Všichni by si měli uvědomit nebezpečí, jež nás při kýchání mohou ohrozit. Není divu, každý kýchneme v průměru třikrát denně a rychlost kýchnutí dosahuje 85 procent rychlosti zvuku.

Ochrnutí po kýchnutí

Nebezpečí kýchnutí na vlastní kůži pocítila i Angličanka Victoria Kennyová (52). Matka tří dětí, po kýchnutí ochrnula skoro na celém těle a rok trpěla neustálými bolestmi. Musela odejít z práce v advokátní kanceláři a neopouštěla domov. Informovala o tom agentura Korzo.

Díky průkopnické operaci, během které dostala na zraněnou část páteře jakousi kovovou klec, je ale žena opět na nohou. Neštěstí ji postihlo v roce 2007, když kýchla, ucítila, jak jí bolest vystřelila dolů po páteři. Pak už se nemohla hýbat.

Lékaři potvrzují, že kýchání zatěžuje hlubokou vrstvu svalů a tím vyvíjí tlak na páteř. Ale nehoda, jakou měla tato nešťastnice, je podle nich opravdu velmi neobvyklá.

Naučme se kýchat bezpečně

Před zraněním způsobeným kýcháním se dá bránit. Fyzioterapeut Sammy Margo radí několik tipů bezpečného kýchání: "Kýchání obvykle předvídáme. Před jeho akutním příchodem zapojíme břišní svaly, aby břicho udrželo "házecí" pohyb hlavy dopředu a dozadu, jímž si zpravidla můžeme poranění způsobit."  

Pokud jsou při kýchnutí svaly mimo kontrolu, mohou se tak napínat vazy a poškodit svaly a klouby.

Reklama

Související články

Pouhá myšlenka na sex může spustit kýchání

Kýchnutí nemusí spouštět jen šimrání v nose, ale také myšlenky, konkrétně ty lechtivé týkající se sexu. Podle neurologů se jedná o fenomén způsobený jistou...

Výběr článků

Načítám