Hlavní obsah

Podcenění prostatických obtíží může mít smrtelné následky

Právo, Vlaďka Merhautová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 650 000 mužů, tedy každého čtvrtého po 40. roce, trápí příznaky prostatických potíží. Více než polovina pánů tyto problémy přehlíží nebo je řeší neefektivně. Většinou se totiž stydí o tom mluvit s partnerkou či se svými blízkými, natož se svěřovat lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Většina mužů prostatické problémy neřeší a tím riskují.

Článek

Prostata je mužský orgán (tzv. předstojná žláza), který se nachází pod močovým měchýřem. V mládí má velikost kaštanu (15-20 g), ve stáří může dosahovat hmotnosti až 200 gramů. S onemocněním prostaty se ve zralém věku setká dříve či později většina mužů. Nejčastěji jde o benigní hyperplazii prostaty (BHP) neboli zbytnělou prostatu. Nejzávažnější formou je karcinom prostaty, třetí nejčastější maligní onemocnění způsobující úmrtí mužů.

Jaké jsou příznaky

Co vlastně tato žláza, když se zvětší, způsobuje? „Laicky řečeno především zhorší kvalitu močení, zvláště nutí pány jít na toaletu častěji. Zdravý muž by neměl v noci chodit vůbec močit. Když v noci musí, měl by si uvědomit, že má problémy s prostatou. Je to jasný signál, že něco není v pořádku,“ vysvětluje doc. MUDr. Jaroslav Novák, primář Urologického oddělení pražské fakultní nemocnice Na Bulovce.

„Močení obvykle trvá déle, nemocný více tlačí, močí i na dvakrát, proud je užší a přetrvává pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře. Což by mělo být impulsem k řádnému vyšetření,“ doplňuje.

Tři měsíce a pak k lékaři

Mikroskopické projevy BHP urologové nacházejí již u třicetiletých a někdy i mladších mužů. Mnoho lidí při léčení prostaty sází na přírodní medicínu nebo na doplňky stravy. Co této léčbě říkají odborníci?

„Přírodních prostředků je celá řada. Existují dokonce i léky, které mají přírodní původ, takzvané fytopreparáty, třeba volně prodejný lék Prostamol UNO. Dříve byl pouze na předpis, a přestože při potížích doporučuji navštívit lékaře, vítám tuto možnost u mužů, kteří by jinak prostatické problémy zanedbali,“ říká primář Novák.

K dispozici je i široká škála doplňků stravy, které neuškodí, ale jejich samotné užití většinou nic neřeší. Tyto preparáty se mohou užívat maximálně tři měsíce, a pokud nedojde ke zlepšení stavu, měl by pacient vyhledat urologa.

Pro léčbu častého nutkání k močení nebo nočního vyprazdňování lékaři nasazují léky ze skupiny alfa blokátorů. Mohou také podat finasterid, který zpomaluje zvětšování objemu prostaty. Když problémy přetrvávají, je nutné přistoupit k operační léčbě. Ta se provádí především endoskopickým nástrojem zavedeným močovou trubicí. U velkých prostat se někdy přistoupí ke klasické operaci přes močový měchýř. Zcela odlišná je léčba nádorového onemocnění prostaty.

Sex jako prevence

Lepší je však těmto obtížím předcházet. Vyhýbat se kořeněným a tučným jídlům, alkoholu a kávě. Nezadržovat moč a pravidelně močový měchýř vyprazdňovat. Odborníci také doporučují pravidelnou sexuální aktivitu.

Z minulosti i doby zcela nedávné jsou známy případy významných mužů, kteří se báli ztráty postavení a společenské prestiže, obtíže zanedbali a zemřeli na rakovinu prostaty. Má na svém kontě například francouzské prezidenty Charlese de Gaulla a Francoise Mitteranda, sovětského politika Nikitu Chruščova nebo muzikanta Franka Zappu…

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina prostaty ohrožuje více svobodné muže

Muži žijící ve vztahu jsou rakovinou prostaty ohroženi méně než jejich svobodní vrstevníci. Není to však tím, že by chorobou trpěli méně často, ale častěji...

Výběr článků

Načítám