Hlavní obsah

Chrápání může být někdy i projevem nádoru

Právo, Radek Plavecký

Od nepříjemného a mnohdy také zdraví nebezpečného chrápání pomohli lékaři Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi už 1300 pacientům. Chrápání patří mezi poruchy spánku a kromě samotného pacienta je to často problém i pro rodinné příslušníky sdílející s hlučným spáčem ložnici.

Foto: Profimedia.cz

Nepříjemného chrápání se můžete zbavit.

Článek

„Samotné chrápání je pouze sociální problém, ale pokud má pacient i takzvané apnoické pauzy, tedy zástavy dýchání, pak je to závažná zdravotní komplikace,“ uvedl jeden z odborníků centra Radek Langer.

Léčbu chrápání zavedli v mladoboleslavské nemocnici už v roce 1996, od té doby se tu modernizují léčebné metody a oddělení se stalo i výukovým pracovištěm.

Operaci tady podstoupilo zhruba 550 pacientů, u dalších nebyl operativní zákrok potřeba a chrápání se vyřešilo jinými metodami.

Cesta ke klidnému spánku je poměrně jednoduchá: pacient se objedná na úvodní lékařské vyšetření videoskopickou metodou. Po něm přespí jednu noc napojen na monitory a přístroje ve spánkové laboratoři. Po vyhodnocení záznamu lékař určí, jak závažný je stav pacienta.

„I nádor v oblasti krčních, nosních nebo ušních dutin se totiž může projevit pouze chrápáním,“ vysvětlil Langer. Kvůli opakovanému poklesu zásobování krve kyslíkem během spánku s chrápáním dochází k celé řadě dějů ohrožujících zdraví klienta.

Odstraní mandle, nebo udělají plastiku

Po kompletním vyšetření jsou pacientům nabízeny různé formy pomoci. Někdy je třeba odstranit mandle, jindy udělat plastiku patra.

Kromě operace může někdy pomoci i rehabilitace, ale také třeba zhubnutí, protože nadváha bývá častou příčinou chrápání, mnohdy je ale chrápání spojeno se srdečními poruchami. „Léčba vždy závisí na typu pacienta a rozsahu jeho potíží,“ dodal lékař Langer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám