Denní příjem sóji u jejich respondentek byl nejméně 2,7 gramu sójové bílkoviny, 5,8 miligramu sójových isoflavonů na 1 000 kalorií nebo 49,4 gramu tofu. "Toto množství je jednoznačně vyšší, než jaké konzumují ženy na Západě," říká vedoucí studie Dr. Woon-Puay Koh.

Ten se svým týmem sledoval v letech 1993 až 1998 stravovací návyky 63 000 Číňanek a Číňanů od 45 do 75 let. V roce 2006 se ukázalo, že zlomeninu krčku od té doby utrpělo 276 mužů a 692 žen.

Podle výsledků zveřejněných v časopise American Journal of Epidemiology se mužům tento úraz stal průměrně v 71 roce života, ženám v 73 letech.

Přitom vyšlo najevo, že pravidelná konzumace sóji měla pozitivní vliv na stav ženských kostí, u mužů se žádná souvislost neprokázala.

Současná zjištění potvrzují předchozí teorie, podle nichž sója nebezpečí zlomeniny u žen po menopauze snižuje až o 30 procent. Experti chtějí ve výzkumu pokračovat, aby dovedli vysvětlit mechanismus, jakým tato plodina na tělesný stav působí.