Hlavní obsah

Při léčbě schizofrenie může pomoci pouhá smska

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozpolcenou osobností nebo také schizofrenií je u nás postiženo asi 50 tisíc lidí. Většina z nich se musí léčit, ale nikdy zřejmě neporazí nemoc zcela. Kdykoliv se totiž může objevit tzv. relaps, tedy znovupropuknutí. Aby o něm byli lidé včas infomováni, vznikl nový unikátní program ITAREPS, jež dokáže zabránit hrozící hospitalizaci nemocného v léčebně. A to tak, že po včasném odhalení relapsu a podání léku, dojde ke stabilizaci nemocného.

Foto: Profimedia.cz

Skrz telefon se schizofrenik může dozvědět o jeho zhoršujícím se stavu.

Článek

K včasnému odhalení této vážné duševní choroby slouží pouze jednoduchý dotazník a telefon k odeslání smsky.

"Princip využití programu je velice jednoduchý: pacient a vybraný rodinný příslušník pravidelně vždy ve čtvrtek vyplňuje dotazník a výsledky odesílá v jednoduchém kódu deseti čísel pomocí sms zprávy. Tento dotazník zaznamenává aktuální stav a náladu pacienta, software odpovědi vyhodnocuje a v případě, že je posoudí jako rizikové, okamžitě upozorní lékaře," vysvětluje psychiatr Filip Španiel z Psychiatrického centra v Praze a dodává:

"Zpráva, která je zasílána, obsahuje upozornění na pacientův zhoršený stav a návrh dalšího postupu. Ošetřující lékař má po registraci možnost nalézt podrobnější popis stavu svého pacienta a přizpůsobit jeho léčbu aktuální situaci."

Nemocný je tedy dlouhodobě v kontaktu s lékařem - psychiatrem, který dokáže velmi brzy odhadnout zhoršený stav nemocného. 

Bludy a halucinace

Schizofrenii tedy často provází změna myšlení a vnímání reality. Ve většině případů bývají narušeny emoční reakce na vnější podněty a schopnost komunikace s okolím.

Mezi prvotní příznaky rozpolcenosti patří bludy - přesvědčení o skutečnosti, která reálně neexistuje, např. nejrůznější pronásledování a šmírování včetně halucinací, při kterých nemocný také vnímá vjemy, jež ve skutečnosti neexistují, např. cizích hlasů.

Při schizofrenii se lidé velmi často dostávají do rozporu s vnímáním reality, kdy realita může být zcela jiná, než lidé předpokládají. A právě proto je tak důležité sledovat tyto nemocné a naučit je odhadnout jejich stavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Léčbě schizofrenie může pomoci tomografie

Zobrazovací metody mohou v medicíně nejen najít nádor, ale lze je použít i při léčbě některých psychiatrických onemocnění. Jedna z nejmodernějších metod...

Výběr článků

Načítám