Hlavní obsah

Antioxidanty nechrání před cukrovkou, naopak ji mohou způsobit

– Chicago

Antioxidanty, látky, které zabraňují poškození buněk, mohou zhoršit zdravotní stav pacientů s cukrovkou. Zvláště v případě raného stadia cukrovky typu B jsou škodlivé.

Foto: František Petrák, Právo

Lidé, kteří jsou jinak zdraví, by neměli užívat antioxidanty, ale raději zdravěji jíst a cvičit.

Článek

Antioxidanty jsou látky, jejichž molekuly snižují pravděpodobnost vzniku kyslíkových radikálů nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu. Proto se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány.

Dosud se předpokládalo, že konzumovány působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně. Podle Dr. Tonyho Tiganise z Monachovy univerzity v Austrálii je jejich působení ale komplikovanější.

Křehká rovnováha

"Myslíme si, že je tu velmi křehká rovnováha, kdy se příliš mnoho dobra může obrátit ve zlo," prohlásil.

Jeho tým sledoval oxidační proces u myší dvanáct týdnů krmených velmi tučnou potravou. Jedna skupina myší přitom nedostávala enzym známý jako Gpxl, který zamezuje oxidačnímu procesu.

Ukázalo se, že u myší, které tento enzym postrádaly, se vytvořila nižší odolnost vůči inzulínu, což je znak raného stadia cukrovky. Pokud navíc dostávaly antioxidant, ztratily tuto schopnost a diabetes se u nich vyvinul.

"Předpokládáme, že antioxidanty se podílejí na vzniku odolnosti vůči inzulínu, což je hlavním patologickým znakem diabetu druhého typu," vysvětluje Tiganis.

Dosavadní klinické studie na lidech navíc dosvědčují, že antioxidanty před cukrovkou zdravé lidi neochrání.

"Jsem přesvědčen, že lidé, kteří jsou jinak zdraví, by neměli užívat antioxidanty, ale raději zdravěji jíst a cvičit," dodává Tiganis.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám