Hlavní obsah

Levný lék na akné může zachránit mozek po mrtvici

Tampa

Antibiotikum minocyklin se používá na léčbu akné a stojí jen pár korun. Podle amerických odborníků má však jednu dosud nevyužívanou vlastnost. Dokáže zachránit před poškozením mozkové buňky v oblasti stižené mrtvicí. Tyto buňky přitom často odumírají v důsledku nedostatku kyslíku. Lék se v současné době začal testovat i u lidí.

Foto: Profimedia.cz

Lidé po mrtvici bývají postiženi částečným ochrnutím, jsou pak nuceni se spoustu věcí znovu učit.

Článek

Mrtvice je stav, při němž se krevní sraženinou ucpe céva a zastaví průtok krve v určité oblasti mozku. Buňky kolem této oblasti nedostávají od krve kyslík a mohou zcela odumřít, čímž vzniká trvalé poškození mozku, mnohdy důležitých center.

Podle expertů z Floridy ale při podání minocyklinu ihned po vzniku mrtvice mohou být zachráněny až dvě třetiny mozkových buněk. Navíc účinek je nejsilnější u buněk, které zpracovávají a přenášejí informace. Minocyklin má ale jako mnohá další léčiva i své vedlejší účinky. Jeho dávkování je proto vždy nutné konzultovat s lékařem.

Doktor Cesar Borlongan z University of South Florida prokázal pozitivní účinek u hlodavců postižených mrtvicí. Dosavadní výsledky ukázaly, že tato technika by mohla být mnohem "účinnější" než současná léčba. Při pokusech, kdy bylo antibiotikum podáno ihned nebo maximálně tři dny po mrtvici, dokázal zachránit až 80 procent mozkových buněk kolem oblasti s mrtvicí. Teď začal podávání minocyklinu testovat u lidí.

Mrtvice v současné době tvoří téměř deset procent všech úmrtí na světě. Často vede k vážným ochrnutím, postihujícím jednu stranu obličeje nebo těla. Postižení jsou často znovu nuceni se naučit i ty nejzákladnější úkoly.

Reklama

Výběr článků

Načítám