Hlavní obsah

Atopický ekzém - nepříjemné onemocnění nejen u dětí

Novinky, Karolina Zarzycká

Přichází podzim, období, kdy budeme zachumláni do oblečení, naše kůže nebude dýchat, spíš se zpotí. Zároveň je čas chřipek a angín, což jsou všechno vlivy, které zhoršují nebo navozují atopický ekzém. Kožní onemocnění je strašákem mnoha dětí i dospělých, avšak lze jej léčit či mírnit mnoha způsoby.

Foto: Profimedia.cz

Dětská forma ekzému se z obličeje přesouvá do loketních a podkolenních jamek, na krk, zápěstí a hřbety rukou.

Článek

Atopický ekzém neboli atopická dermatitida je pro svůj vznik v prvních měsících života také nazývaný dětský ekzém. Je to silně svědivé, obvykle léta trvající zánětlivé kožní onemocnění, spojené s častým rodinným výskytem průduškové záduchy (astmatu) nebo senné rýmy.

Foto: Profimedia.cz

U kožních specialistů často končí i ti nejmladší pacienti.

Vzniku atopického ekzému závisí na složité souhře četných vrozených, obranných, biochemických, psychologických a klimatických mechanismů.

Projevy ekzému

  • zčervenání a zduření kůže
  • výsev drobných svědivých pupínků a puchýřků
  • zhrubělá, rozpraskaná a olupující se kůže

Látky, na které je pacient alergický

  • pyl
  • prach
  • roztoči
  • některé druhy potravin (příliš ostrá a kyselá jídla, mléko, vejce, ryby, čokoláda, někdy ořechy, aromatické ovoce)

Kojenecká forma ekzému

Kojenecká forma ekzému začíná mezi druhým a šestým měsícem po narození na tvářích a čele, odkud se může ekzém rozšířit. Kůže v postižených místech nejdříve zčervená, na povrchu se vysévají drobné pupínky a puchýřky, dochází k mokvání a povrch se pokrývá stroupky a šupinami.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Vyrážka je provázena úporným svěděním, děti se musejí škrábat, jsou neklidné a špatně spí. V závažných případech se škrábání stává jediným výrazovým prostředkem pocitů dítěte.

Průběh kojeneckého ekzému je nepředpověditelný a zcela nepravidelný. Ekzém se může během druhého roku života zcela zhojit anebo může plynule přejít do další vývojové fáze.

Dětský atopický ekzém

Dětská forma atopického ekzému spadá do období předškolního a školního věku dítěte. Vyrážka se z obličeje přesouvá do loketních a podkolenních jamek, na krk, zápěstí a hřbety rukou.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se atopický ekzém objeví v pubertě, jeví se velmi podobně jako akné.

Během prvních školních let se zhojí asi 75 procent nemocných dětí. U zbývajících se může choroba zhoršit nebo znovu projevit v pubertě. Zkušenosti ukazují, že s přibývajícími léty se závažnost a rozsah kožních změn snižuje a do dvaceti let postupně mizí. Přetrvávání ekzému ve středním a dospělém věku je málo časté, i když jsou takové případy známé.

Léčba ekzému je individuální

Lék, který by na atopický ekzém účinkoval stejně jednoduše jako třeba antibiotika na angínu, zatím neexistuje. Nemoc totiž vyvolává několik příčin, především však alergická reakce. Onemocnění může snadno zhoršit také bakteriální infekce.

Na atopický ekzém existuje celé spektrum léků. Novinkou jsou lokálně působící léky, které mírní zánětlivou reakci imunitního systému a kůže (tacrolimus, pimecrolimus), pacienta však onemocnění nezbaví. I když v bitvě s chorobou představují pozoruhodný kvalitativní skok a spoustě pacientů přinášejí velkou úlevu.

Základní léčbou zůstávají relativně levné hormonální masti, pasty se zinkem nebo dehtové přípravky. Pomáhá i rozumná dieta, domov bez alergenů a pravidelné promazávání kůže přípravky, jako jsou Lipobase, Exipial nebo Lipoderm, Advantan, případně kosmetika s konopným olejem.

Hodně pomáhají pobyty u Mrtvého moře. Jezdí tam lidé s lupénkou i s AE. Pro koho je to příliš drahá záležitost, může si v lékárně koupit alespoň sůl z Mrtvého moře.

Hodně pomáhají pobyty u Mrtvého moře. Jezdí tam lidé s lupénkou i s AE. Pro koho je to příliš drahá záležitost, může si v lékárně koupit alespoň sůl z Mrtvého moře.

Maminka šestiletého Lukáše potvrzuje, že úspěšnost léčby atopického ekzému, který se z kojenecké formy vyvinul v dětskou, je kolísavá: "Pro běžný a preventivní účinek nám stačí dětské dražší, mastnější krémy. Ekzém se zhoršuje v letním období, neboť je syn zároveň alergik-astmatik, a na podzim, kdy kůže nemůže tak dýchat, neboť se Lukáš více obléká. V tomto období zabírá pouze mast s kortikoidy." 

Nemoc nepostihuje jen děti

Atopický ekzém není jen dětským onemocněním. "Trápí zhruba tři procenta dospělých a je nemálo případů, kdy se poprvé projeví až v dospělosti. Mívá trochu jiné projevy než u dětí, takže pacient často nepomyslí na to, že by mohl trpět atopickým ekzémem, a nejde k lékaři," podotkla Štěpánka Čapková z dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Dospělá forma atopického ekzému se někdy může vyskytnout jako první projev onemocnění i u pacientů, kteří dříve ekzémem netrpěli. Obvykle však předchází kojenecká i dětská forma choroby nebo astma. Postižena jsou stejná místa na těle jako u dětské formy, kůže však více svědí, je silně zhrubělá a rozpraskaná.

Ke zhoršování vedou nejčastěji psychické stresy, jak potvrdila dvacetiletá studentka Lucie: "S atopickým ekzémem s různou úspěšností bojuji již od dětství. V poslední době se ložiska, která mám především na dlaních a pažích, objeví ve zkouškovém období. Když jsem byla malá a měla ekzém i na obličeji, pomohla mi Jonášova metoda, podle níž mi babička míchala různé očistné bylinné kúry."  

Atopický ekzém se však nemusí rozvinout do plného rozsahu. Často se projeví jen ohraničenými kožními změnami na různých částech těla v takzvané malé formě atopického ekzému – například jako bělavá, drsná a lehce se olupující okrouhlá ložiska na obličeji nebo končetinách, jako skupiny zrohovatělých papulek v okolí vlasových míšků různě na těle, jako zhrubění, ztmavnutí a olupování kůže očních víček nebo okolí úst, jako šupící se plosky nohou nebo jako olupující se a praskající bříška prstů nohou a rukou.

Anketa

Jakými prostředky zmírňujete projevy atopického ekzému?
1. Zkouším očistné bylinné kúry
5,9 %
2. Zabírají mi homeopatika
8,5 %
3. Stačí mi mastné krémy z lékárny
21,6 %
4. Trávím aspoň 2 týdny ročně u moře
6,6 %
5. Kupuji si speciální produkty od Mrtvého moře
3,3 %
6. Účinkují už jen kortikoidové masti
50,5 %
7. Dodržuji dietní režim
3,6 %
Celkem hlasovalo 305 čtenářů.

Kdy se zhoršuje atopický ekzém?

  • v podzimních a jarních měsících
  • při chřipkových onemocněních
  • při zánětech horních dýchacích cest
  • při angíně
  • při zánětu středního ucha
  • při běžné rýmě
  • při prořezávání zoubků
  • při zvýšené teplotě různého původu
  • při zažívacích potížích
  • při střevních parazitech
  • při konzumaci některých nevhodných potravin (čokoláda, plísňové sýry, vlašské ořechy, konzervované potraviny, kořeněné nebo kyselé pokrmy, aromatické ovoce)

Které vlivy působí nepříznivě na atopický ekzém?

  • časté mytí mýdlem
  • kontakt se saponáty
  • nadměrné a příliš časté mytí i jen běžnou vodou
  • používání pěny do koupele
  • návštěvy plaveckých bazénů s upravovanou chlorovanou vodou
  • vlněné tkaniny, kožešiny, látky s vlasem (flanel, plyš, samet apod.), oděvy z umělých vláken
  • dráždivé chemikálie (vyvolávání fotografií, práce v chemické laboratoři, barvy, ředidla, modelování s hlínou)
  • prašné prostředí (hřiště, prach, cement)
  • hlína (zahrada, chata, chalupa)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám