Není ostatně divu. V dobrých rocích se z jednoho švestkového stromu získalo až 200 kg plodů a navíc jsou tyto dřeviny velmi odolné a přizpůsobivé.

Na 2000 odrůd

Původní domovinou slivoní, mezi něž patří i švestky, je podhůří Kavkazu. Dnes ve světě existuje na dva tisíce odrůd s plody nejrůznějších barev - od zlatě žlutých mirabelek a zelených renklód přes červené damascénky až po skoro černé japonské švestky s jantarově žlutou dužninou.

Mezi švestkami a slívami je přechod dosti plynulý. První jsou kulatější a rychleji se rozvaří, druhé bývají podlouhlé a dužnina se lehce oddělí od pecky.

Plody švestek tužší konzistence se vyznačují sladkou, výrazně aromatickou chutí. I pecka se dobře vyloupne. Tyto vlastnosti z nich proto činí skvělé kandidáty pro různé kulinářské úpravy, zejména pečení koláčů. Ale to není jediný užitek, který ojíněné temně modré plody přinášejí.

Jedním z nejznámějších receptů ze švestek jsou bezpochyby švestkové knedlíky.

Jedním z nejznámějších receptů ze švestek jsou bezpochyby švestkové knedlíky.

FOTO: Profimedia

Valašská oliva

Švestek si nejvíc cenili lidé na Valašsku, kde trnky, jak je nazývali, považovali za stromy-živitele. Stejně jako v Řecku olivovník. Používaly se čerstvé, sušené, v povidlech i ve formě slivovice, jíž se tu i dnes připisují léčebné účinky. První zpráva o pálení alkoholu ve Vizovicích pochází už z r. 1585. A tak se zde staré lidové úsloví „Zemáky a zelé, živobytí celé“, rozšířilo na „Zemáky, trnky a zelé -na Valachoch živobytí celé“.

Slivovice se prý hodí ke každému jídlu. Valašští horalé k ní ale za nejlepší považují tzv. špetrnky, jednohubky ze sušených švestek v plátku libové slaniny (anglické), nabodnuté na kousku křupavého tmavého chleba.

Využití nejen v kuchyni

Čerstvé švestky mají své místo také v kosmetice. Jsou bohaté na vitamíny A i skupiny B, které příznivě ovlivňují růst vlasů. Zanedbatelný není ani obsah vitamínu E, zpomalující stárnutí pokožky i tvorbu vrásek. Stárnutí buněk brzdí také antokyany. Mají zásluhu na barvě plodů, ale zachycují i nebezpečné volné radikály.

Švestky předcházejí rovněž příznakům únavy. Proto tvoří součást očistných kúr, osvěžujících koupelí či masážních krémů na chodidla.

Hujera neodmítněte

Ojíněné modré plody rychle utiší hlad a přitom nezahltí tělo kaloriemi, neboť obsahují velké množství vody. Kromě toho mají velmi pozitivní vliv i na správný chod organismu. Při zvýšeném psychickém napětí a stresu by v jídelníčku neměly chybět sušené švestky, které potíže zmírňují. A to, že při zácpě sklenice švestkové šťávy určitě probudí střeva k činnosti, věděly už naše prababičky.

Nabídne-li vám tedy nějaký ten Hujer „…švestičky ze své zahrádky“, honem po nich chňapněte. Možná to ani neví, ale právě se vydatně zasloužil o vaše zdraví.

Tři otázky pro Jana Vlčka, šéfkuchaře hotelu Bonato v Náchodě

Švestky ve sladké kuchyni nikoho nepřekvapí, ale co s nimi v té slané?

Já mám rád švestky hlavně ve sladké kuchyni, jsou úžasné zejména v podzimních dezertech, kdy je jejich sezóna. Z vlastní zkušenosti však také vím, jak široké využití mají ve slané kuchyni. Výborně se hodí hlavně ke zvěřině, těstovinám, ale i jako jemný doplněk k pikantním masovým špízům. Sušené nemají konkurenci v omáčkách ke steakům a ve formě povidel tvoří zajímavou chuťovou tečku u zvěřinového ragú.

Jednou ze skvělých podob švestek je i slivovice. Dá se využít při přípravě pokrmů?

Ve slivovici je vysoký podíl alkoholu, proto se výborně hodí k flambování jídel. V malém množství lze zase marinovat čerstvé švestky.

Stále oblíbený zůstává švestkový kompot, dá se něčím ozvláštnit?

Klasickou chuť dokáže velmi zajímavě podtrhnout skořice, která dodá i příjemnou vůni. Náramně se do něj hodí také med, vanilkový lusk nebo rum.

Kuřecí steak se švestkami ve slaninovém kabátku (4 porce)
Kuřecí steak se švestkami ve slaninovém kabátku

FOTO: František Petrák

800 g kuřecích prsou, 16 švestek, 16 plátků anglické slaniny, 40 g másla, sůl, pepř, čerstvý tymián, olej

Okořeněné maso poklademe tymiánem, pokapeme olejem a hodinu marinujeme. Švestky bez pecek zabalíme do slaniny. Steaky opečeme na oleji, dáme do tepla, orestujeme švestky, obložíme steak a polijeme máslem.

Domácí švestkový kompot (4 porce)
Domácí švestkový kompot

FOTO: František Petrák

500 g švestek, 75 g medu, půl lžíce sekaného zázvoru, půlka skořice, 1 vanilkový lusk, šťáva z půlky limetky, 5 lžic bílého vína, 5 lžic jablečného džusu, 5 lžic grenadiny

Švestky rozloupneme na půlky. Ostatní suroviny svaříme na sirup a pak přidáme ovoce. Kompot se hodí ke sladkým jídlům, mléčné rýži, nákypu, pudinku, či na speciální tvarohové knedlíčky (recept v redakci).

Čokoládový dort se švestkami (12 porcí)
Čokoládový dort se švestkami

FOTO: František Petrák

130 g hořké čokolády, 135 g másla, 260 g moučkového cukru, 6 vajec, 125 g polohrubé mouky. Náplň: 250 g šlehačky (31 %), 150 g čokolády na vaření, 700 g švestek, 200 g hotové ovocné želatiny

Čokoládu rozpustíme a dáme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem (150 g), vmícháme žloutky a čokoládu. Bílky ušleháme se zbylým cukrem, spojíme s máslovou částí a vsypeme mouku. Pečeme 15 minut při 200 °C a pak 45 minut při 180 °C.

Smetanu vyšleháme, přidáme rozpuštěnou čokoládu a krémem potřeme rozpůlený dort. Druhou půlku přiklopíme, potřeme ji zbylým krémem a vložíme na hodinu do chladničky. Dort zdobíme krájenými švestkami, zalijeme želatinou a necháme 3 hodiny ztuhnout v chladnici.

Vepřová panenka plněná marinovanými švestkami (4 porce)
Vepřová panenka plněná marinovanými švestkami

FOTO: František Petrák

600 g vepřové panenky (kotlet), 150 g sušených švestek, 1,5 dl portského (rumu), 100 g anglické slaniny, 1 pomeranč, 100 g povidel, 1 dl drůbežího vývaru, opražené mandle na ozdobu, sůl, pepř, olej

Švestky naložíme na hodinu do části portského. Protáhneme jimi maso (50 g odložíme), ochutíme, pokapeme olejem a dáme odležet. Orestujeme a 8 minut necháme v troubě (180 °C). Kostky slaniny opečeme, vlijeme portské a svaříme. Přidáme vývar, šťávu z pomeranče, povidla, krájené švestky, sůl, pepř, svaříme na omáčku a zjemníme máslem.

Švestkové dobroty připravil podle vlastních receptů Jan Vlček, šéfkuchař hotelu BONATO v Náchodě.