Hlavní obsah

Laserová operace zdaleka neodstraní všechny oční vady

Právo, Petr Veselý

Speciální lasery na operaci očí dosáhly pozoruhodné dokonalosti, ale zdaleka se nehodí na odstranění všech vad.

Foto: Profimedia.cz

Operace nebolí, lékaři oko lokálně znecitliví, pacient zůstane při vědomí. Lasery využívají tzv. „studené záření“, které nepoškodí oční tkáně.

Článek

„Bývají ideální na krátkozrakost nižšího stupně, tedy do šesti dioptrií, a na některé typy astigmatismu,“ říká MUDr. Karel Sedlá ček, primář Očního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

„Při krátkozrakosti vidí postižený špatně vzdálené předměty, při astigmatismu dochází ke zkreslenému lomu paprsku kvůli nepravidelnému zakřivení rohovky a někdy i čočky. U dalekozrakosti, zejména silné, je použití laseru diskutabilnější, protože operovaný pak může hůř vidět za šera. U krátkozrakosti větší než šest dioptrií musí oční lékař rozumně posoudit další faktory.“

Laserová operace se také nehodí na vetchozrakost, tedy na horší vidění způsobené přirozeným stárnutím oka. Člověk má při něm pozvolna se zvětšující problémy se zaostřením na blízko. Tato vada je nejčastějším důvodem, proč si většina lidí pořizuje zhruba ve 40 až 45 letech brýle na čtení.

Na to, jestli je pro pacienta vhodný zákrok laserem, má vliv jeho věk, nemoci a užívané léky, které mohou komplikovat hojení oka.

Nejmodernější zákrok

Operace nebolí, lékaři oko lokálně znecitliví, pacient zůstane při vědomí. Lasery využívají tzv. „studené záření“, které nepoškodí oční tkáně.

Nejmodernějším zákrokem je metoda LASIK. Dokáže upravit vrchní i hlubší struktury rohovky s pozoruhodnou přesností: 0,25 mikronu.

Světelné pulsy laseru při ní řídí počítač. Její výhodou je přesnost, šetrnost, lepší hojení pacientů a minimum možných komplikací.

Lékaři obvykle operují jedno oko a poté, co se zahojí, což je otázka několika dnů, korigují to druhé.

Hned po operaci může pacient kvůli mírnému otoku rohovky víc slzet a trpět světloplachostí. Tři až čtyři hodiny po zákroku pociťují někteří lidé přechodné pálení, suchost a mírnou světloplachost.

Obvaz kryje oko jen první noc po operaci, další den se většina lidí může vrátit ke své práci.

Pocity pacientů

Víc se o operacích očí laserem a metodě LASIK dozvíte například na http://www.lekari-online.cz/ . Klikněte na rubriky Lékaři a kliniky, Oční lékařství. Pokud by vás zajímaly pocity pacientů a jejich pohled, navštivte http://www.laserovaoperace-oci.cz/ . Najdete tu názory režiséra Jiřího Menzela, spisovatelky Báry Nesvadbové, herce Vlastimila Zavřela a dalších osobností.

Reklama

Související témata:

Související články

Kontaktní čočky ocení nejen sportovci

Na trhu se objevila praktická novinka: jednodenní kontaktní čočky ze silikonhydrogelového materiálu. Kdo může využít jejich předností nejvíc?

Výběr článků

Načítám