Hlavní obsah

Unikátní léčbu rozedmy plic zavádí Nemocnice Na Homolce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako jediní v ČR, ale i ve střední a východní Evropě, zavedli lékaři pražské Nemocnice Na Homolce unikání léčbu těžké rozedmy plic. Pacientovi zavedou do průdušky jednosměnnou umělou chlopeň, která zabrání přístupu nadbytečného vzduchu do plíce, ale zároveň dovolí odchod nežádoucího vzduchu a hlenu z plíce ven. Ve čtvrtek provedli takový zákrok již čtvrtému pacientovi.

Foto: Profimedia.cz

Rozedma plic čili emphysema

Článek

„Metoda je oproti klasické chirurgické operaci, při níž se nemocnému otevře hrudník a odstraní část postižených plic, mnohem šetrnější a méně rizikovější,“ vysvětluje doktor Jiří Votruba, vedoucí lékař Centra plicní endoskopie uvedené nemocnice.

Největší efekt této léčby se dostaví za tři až čtyři měsíce po zavedení chlopně. Přitom průsvitná chlopeň je veliká přibližně jeden centimetr a zavádí se pacientovi do průdušky v lokálním znecitlivění. Zákrok trvá nejdéle hodinu.

„Všichni tři pacienti, kteří u nás výkon podstoupili, jsou na tom dnes s dýcháním nesrovnatelně lépe,“ řekl Právu Votruba. Věk dosavadních pacientů byl v rozmezí 55 až 75 let.

Votruba ale upozornil, že ne každý nemocný s rozedmou plic je pro tento výkon vhodný. Například jedním z kritérií je skutečnost, že rozedma postihuje převážně horní lalok plíce nemocného.

Rozedma trápí hlavně kuřáky

Rozedma plic je přitom choroba, která postihuje především kuřáky. Pacient se zadýchává, v pokročilejším stádiu choroby má potíže s dechem i v klidu. Prevencí je nekouřit.

Rozedma plic

  • Jinak také řečený plicní emfyzém trápí zejména kuřáky. Jedná se o rozšíření dýchacích cest, čímž dochází k úbytku plicní tkáně.
  • Rozedma plic se projevuje potížemi s vydechováním. Nemocným hrozí plicní hypertenze či pravostranné srdeční selhání.

Nemocnice chce od příštího roku provést pilotní studii na 30 až 40 pacientech, a to ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami, které dosud tento zákrok nehradí a platí ho nemocnice nebo její sponzoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám