Hlavní obsah

Jak se efektivně zbavit hemoroidů nejen po porodu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva složité porody a dlouhé hodiny strávené u počítače. Nebylo divu, že počítačovou programátorku trápily hemoroidy.

Foto: Profimedia.cz

S hemoroidy se vyplatí neodkládat návštěvu u lékaře.

Článek

Jinak velmi racionální žena se k potížím postavila zcela neracionálně. Začala si pravidelně dělat sedací lázeň s výtažkem z dubové kůry. Ta je sice mírnila, ale neřešila. A kdyby jen to.

Bakterie E. coli, která se přirozeně vyskytuje v oblasti konečníku, kde brání pronikání škodlivých bakterií, se jí prostřednictvím lázně dostala opakovaně do pochvy a močové trubice. Vyvolala tam těžký zánět. Žena skončila na antibiotikách. Potíže se navíc vracely, kdykoli byla přetažená nebo prostydla.

S hemoroidy nakonec musela zajít na chirurgickou ambulanci. Lékař jí je odstranil vcelku jednoduše. Vtáhl postiženou sliznici konečníku do aplikátoru a nasadil na ni gumičku. Ta přiškrtila výživu postižené tkáně, která po několika dnech přirozeně atrofovala, tedy odumřela. Žena si pak říkala, jak byla hloupá, že nepřišla dřív.

Bojí se, a někdy i stydí

Zdaleka není jediná, kdo zbytečně odkládá návštěvu u lékaře kvůli hemoroidům. Spousta lidí se zbytečně bojí bolestivého zákroku, případně se taky stydí. Je jim nepříjemné jít k doktorovi s něčím tak intimním.

Čím dřív to ale udělají, tím lepší bude výsledek a tím šetrnější postup může specialista využít. Dobrý lékař navíc pacientovi vysvětlí, že masti, čípky a další prostředky, které si koupí v lékárně, mají smysl na zmírnění akutního stavu, případně jako prevence. Trvale však jejich problémy vyřeší, nebo aspoň zásadně zmírní, jen chirurgický zákrok.

Vedle popsané Barronovy metody existují další šetrné postupy:
- Sklerotizace, při které chirurg aplikuje injekci se speciální látkou do postižené cévy (hemoroidy jsou vlastně jakési křečové žíly ve sliznici konečníku). Céva pak přestane být průchodná, protože „zvazivovatí“.
- Odpaření postižené žíly pomocí přístroje na impulzní nízkonapěťový proud. U pacientů, kteří citlivě vnímají bolest, může specialista použít lokální znecitlivění.
- Zneprůchodnění cévy pomocí infrapřístroje. Zablokuje v ní proudění krve.
- Zmrazení narušené cévy a její přirozené odumření. To postihne i hemoroid, který ztratí výživu. Stejně jako u všech předchozích metod.

  

Vhodný postup je dobré probrat s lékařem. Podstatné je také, který z nich hradí zdravotní pojišťovny a který si pacient platí sám.

Užitečné adresy

Řadu praktických informací nalézt na: www.ordinace.cz/clanek/hemeroidy  www.hemeroidy-hemoroidy.cz  http://hemeroidy.us/  

Reklama

Související témata:

Související články

Hemoroidy zhoršuje zácpa i dlouhé sezení

„Nemám problém se stárnutím, ale s hemoroidy,“ přiznal zpěvák a skladatel Elton John. Ty nejsou častou potíží jen u lidí ve středním a starším věku. Nejednou...

Výběr článků

Načítám