Hlavní obsah

Cereálie čistí střeva a pomáhají tak proti rakovině

Cereálie mají pro naše zažívání a celkový metabolismus podle odborníků na zdravou výživu nezanedbatelný vliv. Ukrývá se v nich totiž lék na správné pročištění zažívacího traktu. To zvyšuje naši fyzickou kondici, zabraňuje vzniku karcinomu ve střevě a dalším problémům s peristaltikou střev, vysvětluje Ludvík Pokorný, odborník na zdravou výživu.

Foto: Profimedia.cz

Cereálie podporují trávení na rozdíl například od bílého pečiva.

Článek

"Cereálie podporují funkčnost střev. Obohacují potraviny, například pečivo, sušenky či cereální snacky o složky celulózy a nestravitelné složky, což je například šrot," vysvětluje Pokorný.

Tento "šrot" (cereálie) je podobný tomu, který se dává v krmivu domácí drůbeži. Rozdíl je v tom, že ten lidský obsahuje celulózu, slupky a spoustu minerálních prvků.

Působením zmiňovaných látek nám nestravitelné cereálie způsobují stírání zbytků ze střev. Tím se zlepšují peristaltika a trávení. Střevo se potom stává vnímavější, a to, co sníme, beze zbytku spotřebujeme. V momentě, kdy je střevo vyčištěno, je odolnější vůči karcinomu.

Bílé pečivo způsobuje trávící potíže

Nesprávnými stravovacími návyky v podobě konzumace bílého pečiva si může člověk způsobit například i pálení žáhy, ke kterému dochází v trávicím traktu vlivem chybějící složky kyseliny solné.

"Trávení neprobíhá tak, jak by mělo, a člověk může mít problémy také s plynatostí, říháním či vracením se žaludečních šťáv," pokračuje Ludvík Pokorný.

Ze své dlouholeté praxe doporučuje například novinky v podobě cereálního sladkého pečiva, různých celozrnných chlebů nebo cereálního snacku Street-XL od Nutrendu, vhodného především pro děti.

Špatné stravovací návyky u dětí

Právě školáci jsou nejohroženější skupinou, která nejvíce podléhá špatným stravovacím návykům díky všudypřítomným reklamám.

"Není výjimkou, že si děti nosí svačiny v podobě baget z bílé mouky se salámem, chipsy nebo čokoládové tyčinky. A to vše zapíjejí colou," říká specialista na výživu Ludvík Pokorný.

Děti by podle něj měly dostávat od rodičů vyváženou snídani v podobě tmavého pečiva se sýrem, kvalitní šunkou nebo jogurt s ovocem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zorientovat v celozrnných výrobcích

Přestože se na pultech našich obchodů mnoho výrobků pyšní názvem "celozrnný", není vždy zárukou, že skutečně celozrnné jsou. Bohužel velmi často se jedná...

Výběr článků

Načítám