Hlavní obsah

Středomořská strava prospívá zdraví, ale prodraží se

New York

Středomořská strava bohatá na ryby, olivový olej, luštěniny, ovoce a zeleninu sice prospívá srdci, ale je také spojena s ne příliš malými náklady. A to podle španělských odborníků může odradit příznivce zdravé výživy, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Středomořská strava je sice zdravá, ale nepatří zrovna mezi nejlevnější.

Článek

Vědecká studie sekce preventivní medicíny a veřejného zdraví při španělské Navarrské univerzitě se zaměřila na náklady na středomořskou a zároveň také na západní stravu. Jako vzorek jí posloužilo 11 000 absolventů této španělské vysoké školy s obdobnými příjmy.

Všichni se zúčastnili mnohaleté studie, která byla zahájena v roce 1999. Jejím cílem bylo mimo jiné zjistit souvislosti mezi stravou a náklady na stravování.

Míň zdravé míň stojí

Analýza, uveřejněná v odborném magazínu Journal of Epidemiology and Community Health, dospěla k závěru, že čím více lpí lidé na zdraví prospěšné středomořské stravě, tím více utratí za jídlo peněz.

V kontrastu s tím ti, kteří se živili "západně", tedy jedli jídla bohatá na nasycené tuky, cukry a červené maso, utratili za stravu denně méně.

Tato ekonomická bariéra by měla být podle expertky Mairy Bes-Rastrollové brána při nabádání populace ke zdravé výživě v úvahu.

Mezi těmi, kteří utratili za jídlo víc, byli především starší lidé, kteří se s větší pravděpodobností vzdali kouření, začali pít kaloričtější ovocné džusy, limonády a také alkohol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám