Hlavní obsah

Kouření a nezdravý životní styl zkracuje život až o deset let

Kuřáci středního věku, kteří mají vysoký krevní tlak a zvýšený cholesterol, umírají přibližně o deset let dříve, než jejich zdravější vrstevníci. Ukazuje to nová studie.

Článek

Britská studie zkoumala zdraví více než 19 000 státních zaměstnanců ve věku 40 až 69 let a sledovala, co se nimi stalo po osmatřiceti letech. Ukázalo se, že muži s třemi rizikovými faktory (kouření, tlak, cholesterol) umírají mnohem dřív než jejich vrstevníci.

Podle BBC tato studie začala v letech 1967-70, tedy v době, kdy ve Velké Británii byla úmrtnost na srdeční choroby nejvyšší. Vědci tehdy změřili výšku, váhu, krevní tlak, funkci plic, cholesterol a krevní cukr tisíců státních zaměstnanců. Vyptávali se jich také na dřívější zdravotní problémy, kouření, rodinný stav a zaměstnání. Zjistili, že mezi muži bylo 42 % kuřáků, 39 % osob s vysokým krevním tlakem a 51 % lidí s vysokým cholesterolem.

Po bezmála čtyřiceti letech se vědci k této studii vrátili. Zjistili, že v mezičase zemřelo 13 501 sledovaných mužů. Ukázalo se, že největší risk hrozí mužům s výše zmiňovanými třemi rizikovými faktory. Když ale vědci rozšířili záběr studie a podívali se i na obezitu, cukrovku a platovou třídu, ukázalo se, že rozdíl mezi pěti procenty mužů s nejvíce rizikovými faktory a pěti procenty mužů s nejméně rizikovými faktory je 15 let života.

"Prokázali jsme, že muži, kteří kouří, mají vysoký krevní tlak a zvýšený cholesterol, se v průměru dožívají 74 let věku. Ti, kteří žádný z těchto rizikových faktorů nemají, se dožívají 83 let. Tento druh výsledků se dá zjistit jen dlouhodobou studií. Jen tak se dá ukázat, že i relativně malé rozdíly v přítomnosti rizikových faktorů mohou mít velký dopad na očekávanou délku života," dodal k výsledkům Robert Clarke z Oxfordské univerzity, který studii vedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám