Hlavní obsah

Alergie - nepříjemná překážka v sexuálním životě

Cleveland

Alergie trápí každoročně mnoho lidí. Ať už se jedná o sennou rýmu nebo jiné, dokáží nám pěkně znepříjemnit život. A to i život sexuální, jak ukázal nový výzkum Clevelandské kliniky.

Foto: Profimedia.cz

Alergie mohou mít negativní vliv nejen na naše zdraví, ale podle nové studie i na sexuální život.

Článek

Průzkum mezi alergiky v americkém státě Ohio ukázal, že u 83 procent osob, které trpí alergickým zánětem nosní sliznice, alergie alespoň občas ovlivňuje jejich sexuální život. Skoro 18 procent alergiků pak potvrdilo, že jim alergie při sexu vadí skoro vždy.

"Docela mě překvapilo, že alergie může mít tak velký dopad," řekl Dr. Michael Benninger, spoluautor studie a přednosta Institutu pro hlavu a krk na Clevelandské klinice.

Reklamy na léky proti alergiím se přitom soustřeďují na různé venkovní aktivity a ukazují například procházku s dětmi v parku. Většinou se nijak nezmiňují o sexu. Možná je to tím, že je to dosud velmi neprobádaná oblast.

Rhinitida - zabiják sexu

Alergická rhinitida, známější jako senná rýma, přitom jen v USA podle serveru HealthDay postihuje 10 až 40 procent lidí. Mezi její symptomy patří výtok z nosu, ucpaný nos a tlak v dutinách. Benningerův tým také zkoumal, jaký vliv má senná rýma na spánek. A podobně jako jiné studie, i on dospěl k závěru, že mnoho alergiků má se spaním potíže.

Skoro jedna pětina (18 procent) z více než 700 dotazovaných osob potvrdilo, že alergie má často dopad na jejich sexuální život. V obecné populaci přitom nespokojenost se sexuálním životem přiznává jen pět procent lidí.

Zatím není jasné, proč alergie ovlivňují milostný život. Dr. Benninger předpokládá, že to souvisí se zahleněným nosem, slzícíma očima a dalšími symptomy, díky nímž si alergik prostě nepřipadá příliš sexy. I proto je prý dobře snažit se najít odbornou pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám