Hlavní obsah

Správný jídelníček restartuje mozek

Právo, Petra Hátlová

Dobře fungující mozek je základem správné činnosti celého organismu. Zapomnětlivost, únava, změny nálady, poruchy spánku a trávení, potící se ruce, třes a další potíže mohou být signálem, který ukazuje na to, že mozek neprodukuje dostatečné množství látek nutných k nervovému přenosu v buňkách. Někdy k odstranění potíží stačí jen vyladění jídelníčku.

Foto: Profimedia.cz

Vitaminy pomáhají obnovit stabilní hladinu neurotransmiterů, látek tvořících se v nervové soustavě.

Článek

Činnost mozku výrazně ovlivňují neurotransmitery. To jsou látky tvořící se v nervové soustavě všech živočichů. Z ní jsou vyplavovány do krevního řečiště, přes které putují dále do těla. V organismu umožňují jednosměrný přenos nervových vzruchů mezi řídícími buňkami centrální nervové soustavy a řízenými buňkami svalů, žláz a dalších tkání.

Poruchy látek přinášejí nepříjemné potíže

Mezi nejdůležitější neurotransmitery patří například dopamin, který je zdrojem mozkové energie, pocit štěstí a dobré nálady zajišťuje serotonin, zklidnění organismu navozuje GABA a správné fungování paměti zajišťuje látka zvaná acetylcholin.

Neurotransmiterů je ale mnohem víc. Některé se vytvářejí v mozku, další v jiných částech organismu.

Foto: Profimedia.cz

Činnost mozku ovlivňují látky zvané neurotransmitery, pokud dojde k jejich poruše nastávají různé psychosomatické potíže.

Pokud jsou v těle v nerovnováze, je jich málo, nebo naopak příliš, vznikají potíže. Většinu z nich známe pod hromadným označením psychosomatické poruchy. Sem patří nejčastěji bolesti břicha, hlavy, vyčerpanost nebo třeba poruchy nálady a ztráta schopnosti se koncentrovat.

"S dysbalancí neurotransmiterů se dává do souvislosti i duševní vyhoření, syndrom únavy, propuknutí Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy nebo Alzheimerovy nemoci,“ vysvětluje primářka anti - aging kliniky A2C Monika Golková.

Problém ukážou testy

Hladina neurotransmiterů v těle není stabilní, ale kolísá podobně jako hormonální hladina, v závislosti na biorytmech. Neurotransmitery exitační, tedy ty, jež patří mezi energizující a stimulační, mají většinou nejvyšší hladinu ráno.

Naopak neurotransmitery inbihiční, tlumící organismus, dosahují svého vrcholu večer.

Naopak neurotransmitery inbihiční, tlumící organismus, dosahují svého vrcholu večer. Hodnoty jednotlivých neurotransmiterů lze přesně zjistit laboratorním rozborem krve nebo moči.

Pokud se zjistí jejich nízká hladina, je nutné najít řešení.

Při výkyvu neurotransmiterů pomohou vitamíny

„Aby organismus mohl produkovat správné množství neurotransmiterů, musí mít dostatek jejich prekurzorů, tedy látek, ze kterých chemickou přeměnou v organismu vznikají. Prekurzorem neurotransmiteru GABA je například vitamín B6, jehož je dostatek v celozrnném pečivu, nebo vnitřnostech.

Pokud se tělu dodá dostatek B6, může mozek obnovit správnou produkci GABA. Takto je možné zasáhnout při změnách hodnot, které nejsou dramatické,“ vysvětluje Monika Golková.

Ve vážných případech pak nastupuje dodávání potřebných prekurzorů formou potravinových doplňků, přes infuze, nebo nastupuje podpůrná hormonální terapie.

Látky dodané tělu pomohou mozku vytvořit neurotransmitery a ty mozek energeticky dobijí.
Monika Golková, lékařka

Když se podaří hladinu neurotransmiterů obnovit a ustálit do normálu, dochází ke zpětné aktivizaci mozku. „Vzdáleně by se tento proces dal přirovnat k restartování počítače. Látky dodané tělu pomohou mozku vytvořit neurotransmitery a ty mozek energeticky dobijí a obnoví správný přenos vzruchů mezi řídícími a řízenými nervovými buňkami. To způsobí vyladění funkcí dalších tělesných orgánů,“ uzavírá lékařka.

Název neuro-transmiteruprojevy nedostatkuco způsobuje nedostatekco dodat do jídelníčku
Dopaminzvýšená chuť na kávu, cukr, únava, průjem, špatná náladaobezita, sexuální poruchy, Parkinsonova chorobadostatek vitamínu řady B,dýňová semínka, hrášek, kávu, hovězí a vepřové maso, šunku, ryby, fazole
Serotoninzvýšená chuť na sladké, bolesti zad a hlavy, poruchy spánkudeprese, nespavost, psychické poruchy, poruchy příjmu potravytvaroh, sýry, banány, řepu, brambory, slunečnicová semínka
GABAzvýšená chuť na sladké, třes, návaly, pocení, studené ruce, alergie, žaludeční potíže, nesoustředěnostnadměrná tvorba cyst, žaludeční a dvanáctníkové vředy, chorobné pískání v uších, maniodepresivní psychózabanány, tmavá rýže, citrusové plody, celozrnné pečivo, brokolice, vnitřnosti, čočka, špenát
Acetylcholinchuť na tučná jídla, suchost v ústech, suchý kašel, potíže s pamětí, neschopnost koncentraceAlzheimerova choroba, roztroušená sklerózakáva, grepový džus, vajíčka, pšeničné klíčky, sýr, ryby, květák, mandle, zelený salát

Reklama

Související články

Brzy vytvoříme umělý mozek, tvrdí vědci

Poznatky o fungování mozku přibývají rychlým tempem. Švýcarští vědci jsou dokonce podle listu The Guardian přesvědčeni, že do deseti let vyvinou první umělý...

Výběr článků

Načítám