Hlavní obsah

K odhalení kvalitních potravin je nutné bedlivě sledovat jejich složení

Novinky, Dana Sokolová

O zdravé výživě toho bylo napsáno mnoho a jen díky tomu, začíná čím dál víc lidí přemýšlet o tom, co jí. Uvědomují si, že za neustálým nárůstem onemocněních jako je rakovina, stojí nejen životní styl, ale také kvalita potravin, jež konzumujeme. Velké množství chemických látek v potravinách lidský organismus totiž skutečně zatěžuje.

Foto: František Petrák, Právo

Nejlepší cestou, jak se vyhnout nebezpečným éčkům, je naučit se vařit a nebýt tak odkázán na polotovary a polévky či omáčky z pytlíku.

Článek

Pro člověka jsou zátěží především přídatné látky, takzvaná éčka. Jedná se o potravinářská aditiva, které najdeme v potravinách a nápojích. Název získaly podle svého označení písmenem E, za kterým je uveden číselný kód.

Éčka prodlužují dobu trvanlivosti, upravují a zvýrazňují jejich chuť a barvu. Patří sem nejrůznější konzervanty, antioxidanty, umělá sladidla, stabilizátory a další.

Zkuste se někdy podívat na jogurt, který jste si jako symbol zdravé výživy koupili. Za skvělou chutí a perfektní konzistencí vašeho oblíbeného jogurtu se mohou skrývat právě éčka.

Emulgátory všude, kam se podíváš

Pozor byste si měli dát na slovo „příchuť“ v názvech potravin. Jogurt s jahodovou „příchutí“ neznamená, že jsou v něm skutečně jahody. Možná vás překvapí, že light jogurty jsou sice dietní, ale o to více obsahují zahušťovadla, a přitom bílkovin je v nich poskrovnu. A jak může něco, co je kysané, vydržet déle než týden? Jen proto, že jsou tam emulgátory.

"Éčky se označují jak látky zcela bezpečné – jako vitaminy skupiny E (E 306 – 309), B2 (E 100, 101), vitamin C (E 300), tak i látky problematické, podezřívané z negativních účinků na zdraví člověka (glutamát sodný E 621, konzervanty, barviva apod.)," říká nutriční terapeutka, Mgr. Lenka Mičová.

BIO neznamená bez éček

Určitou "zárukou" zdravých potravin se pro nás v poslední době stala stále populárnější značka BIO. Označení BIO spotřebiteli zaručuje, že výroba takového produktu neohrožuje životní prostředí. Producenti biopotravin nepoužívají látky a postupy znečišťující a zatěžující přírodu, takže nezamořují půdu, vodu, vzduch ani rostlinstvo a zvířectvo syntetickými chemikáliemi.

Se zvířaty zacházejí chovatelé v ekologickém zemědělství šetrněji a nedávají jim růstové hormony, masokostní moučku ani antibiotika.

Název BIO v nás proto logicky probouzí pocit, že se jedná o něco přírodního a nezávadného. Skutečnost je ovšem taková, že i výrobky BIO mohou některá éčka obsahovat.

"I jablko lze totiž popsat pomocí éček," upozorňuje Mgr. Lenka Mičová. Při výrobě BIO potravin je povoleno použití 36 vybraných přídatných látek. Proto by nás nemělo překvapit, když je na biopotravině nalezneme.

Jedná se však většinou o látky přírodního charakteru, jako je například kyselina askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný, uhličitan sodný, oxid uhličitý. Mimo tyto jsou dnes v EU povolena i aditiva, která bychom v BIO potravinách nečekali a ani nehledali. Je to například dusitan sodný, právě jedno z nebezpečných éček. Je tedy důležité, aby se spotřebitel informoval a dokázal se v přídatných látkách zorientovat.

Éčka v dětské výživě

Množství éček v potravinách by měli sledovat hlavně rodiče malých dětí. Na ně myslí vyhláška regulující používání aditiv v potravinách určených pro děti do tří let.

Ani to však nezajistí stoprocentní ochranu, jak potvrzuje Mgr. Lenka Mičová: "Dětská výživa je sice více hlídána a sledována, přesto mi přijde, že některé mléčné výrobky pro děti obsahují přespříliš přídatných látek. Přimlouvala bych se za dětičky, ať jim maminky raději koupí bílý jogurt, čistý tvaroh, kysanou smetanu a doma samy nějaký ochucený mléčný výrobek připraví. Není lepší jogurt ochucený domácím džemem? Tvaroh našlehaný s kakaem, jahodami či jiným ovocem? Není lepší jogurtový nápoj od maminky, který připraví s láskou z mléka, jogurtu a nějakého ovoce?

Je to o každém z nás, jestli si dokážeme čas na přípravu zdravého mléčného výrobku pro děti najít. Při přípravě lze zapojit i děti a rázem je z toho aktivita užitečná i pro samotné dítě."

Základní potraviny by éčka obsahovat neměly

Přídatné látky se nesmějí používat do běžných základních potravin jako je mléko, chléb, mouka, cukr, maso, ryby, minerální a stolní vody, neemulgované tuky a oleje, máslo, smetana, med aj.

"Jogurty, kde není snížen obsah tuku ani cukru bývají většinou bez jakýchkoli přídatných látek – obsahují mléko, jogurtovou kulturu, příp. nějakou bifidokulturu. Nemívají přidaná žádná zahušťovadla, stabilizátory. Nedejte na skeptiky, kteří vám budou tvrdit, že se dnes žádný pravý jogurt nedá koupit. Dá, chce to jen hledat a spolehnout se na selský rozum – jogurt aspoň s 3,5% obsahem tuku v sušině, s kratší dobou trvanlivosti, " radí Mrg. Lenka Mičová.

Napovědět vám však mohou také obaly potravin. Výrobci se rádi a právem pyšním tím, že výrobek žádná éčka neobsahuje.

Sledovat složení se vyplácí

Při nákupu se nenechte ovlivnit jen cenou a porovnávejte složení vybraných potravin. Nenechte se ošálit reklamou! Výrobci využívají také jeden oblíbený fígl – na obaly nevypisují zkratky „éček“, ale jejich plné názvy, takže běžný spotřebitel chudák ani netuší, kolik umělých látek, často nebezpečných, výrobek obsahuje.

Nejlepší cestou, jak se vyhnout nebezpečným éčkům, je naučit se vařit a nebýt tak odkázán na polotovary a polévky či omáčky z pytlíku.

Reklama

Související články

Potravinářská aditiva dětem nesvědčí

Jde o látky přidávané do různých výrobků kvůli zvýšení jejich trvanlivosti či zlepšení chuti a vzhledu. Jejich použití v dětské výživě je ze zákona přísně...

Výběr článků

Načítám