Hlavní obsah

Ženy nosí nejraději podpatky, i když si tak vědomě deformují nohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Svůdná nožka s lodičkou na podpatku vypadá velmi sexy. Avšak málokterý muž, jehož zrak vždy na takové nádheře ulpí, tuší, co za muka musejí mnohé nositelky bot s podpatky podstupovat. Téměř polovina žen přiznala, že si kupuje obuv, jež jim nesedne, avšak je módní.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Ženy si často vědomě kupují nepohodlné boty, a to vše ve jménu nejnovější módy.

Článek

Z průzkumu Společnosti chiropodů a podiatrů, do které byly zapojeny dva tisíce žen, vyplynulo, že 37 procent z nich si vědomě kupuje boty, jež jim nesednou, a to jen proto, že jsou módní. Neboli vědomě si tím poškozují zdraví. 

I muži podléhají módním obuvním trendům

Také sedmnáct procent mužů se přiznalo, že si kupují boty špatné velikosti. Ačkoliv 80 procent žen tvrdí, že mají občas s nohama problémy, jako jsou třeba puchýře, kuří oka, zarůstající nehty a podobně, jen 40 procent dotazovaných se snaží s potížemi něco dělat.

Lorraine Jonesová ze Společnosti chiropodů a podiatrů řekla BBC: "Zdá se, že mnoho z nás neodolá výhodné koupi nebo nejnovější módě. Je ale důležité uvědomit si, že když si kupujete boty, které vám nesedí, nejenže vám budou nepohodlné - je to i zdravotní riziko."

Nejhorší nejsou podpatky, ale boty s volnou patou

Pokud nohy bolí, něco není v pořádku. A je sice pravda, že občas za to mohou zabijácké podpatky, ale nejhorší bývají boty s volnou patou. Často se totiž posouvají dopředu a tlačí na prsty. Jonesová tvrdí, že hodně lidí si běžně kupuje boty špatné velikosti nevědomky.

A dodává, že by si lidé měli kupovat také boty vhodné na aktivitu, kterou v nich budou provádět. Pro ženy prý jsou ke každodennímu nošení nejvhodnější boty s podpatkem nejvíce čtyřcentimetrovým, které netlačí na prsty. Jsou tedy vepředu buď volné, nebo mají zaoblený tvar.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysoké podpatky u žen způsobují ploché nohy

Elegantní a pohodlnou chůzi zajistí jen dobře klenutá noha. A právě vysoké podpatky u žen způsobují, že se klenba chodidla hroutí a vzniká tzv. plochá noha....

Výběr článků

Načítám