Hlavní obsah

Strach z pavouků mají prý ženy v genech

Washington

Nad hysterickým křikem, který spustí mnoho žen při pohledu na byť jen drobného pavoučka, většina mužů jen nechápavě kroutí hlavou. Podle nejnovějšího výzkumu ale za tento iracionální strach ženy tak úplně samy nemohou. Závěry studie amerických vědců publikované v prestižním časopise New Scientist naznačují, že něžnější pohlaví má odpor k pavoukům zakódovaný již ve svých genech, napsala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hysterický křik při pohledu na pavouka není u žen vzácný.

Článek

Dřívější výzkumy ukázaly, že se ženy bojí pavouků a podobných tvorů až čtyřikrát více než muži. Vysvětlení tohoto rozdílu by podle amerických vědců mohlo spočívat v pradávném rozdělení rolí v prehistorické společnosti. Pravěcí muži se účastnili lovu a ženy zatím ochraňovaly potomky. Musely být tedy velmi ostražité a vyhýbat se tvorům, jako jsou jedovatí pavouci a hadi, kteří by jim mohli uškodit.)

Americký psycholog David Rakison z Carnegie-Mellonovy univerzity v Pittsburghu v rámci výzkumu předkládal deseti malým děvčatům a deseti malým chlapcům ve věku kolem 11 měsíců různé obrázky s pavouky a vyhodnocoval jejich reakce.

Nejprve dětem ukázal obrázek pavouka doprovázený zamračeným lidským obličejem, poté obrázek pavouka s usměvavou lidskou tváří. Výsledky ukázaly, že se holčičky dívaly déle na obrázek s veselým obličejem, kdežto chlapečci sledovali obě kartičky stejně dlouhou dobu.

Badatelé předpokládají, že děvčátka patrně zmátlo, jak někdo může být šťastný, když je v blízkosti pavouka, a rychle si obrázky s pavoukem asociovala se strachem. Chlapci, zdá se, zůstali v této situaci emocionálně zcela neteční.

Rakison tuto genetickou predispozici přičítá již našim předkům z doby lovců a sběračů. Moderní fobie - jako například strach z nemocnice či z létání - jsou oproti tomu u mužů a žen zastoupeny rovnoměrně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám