Hlavní obsah

Silná stehna chrání srdce a prodlužují život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánští vědci vzkazují všem ženám, které mají silnější stehna, že své starosti týkající se vzhledu mohou hodit za hlavu. Našli totiž souvislost mezi délkou života a tloušťkou stehen. Baculatější nohy zaručují, podle kodaňského výzkumu, menší riziko onemocnění srdce.

Foto: Profimedia.cz

Tvar postavy tzv. hrušky je pro tělo zdravější, naopak lidé se štíhlou postavou mohou trpět zdravotními problémy více.

Článek

Mnoho žen nesnáší svá stehna a častuje je hanlivým označením „kýty“. Nejraději by měly vyzáblé nožky jako Victoria Beckhamová, jenže zatímco tuk na břiše a v oblasti pasu je velmi nebezpečný a zvyšuje riziko onemocnění chorobami srdce, silnější stehna mají účinek opačný.

Výzkumem vztahu mezi zdravím srdce a tvarem postavy u tisíců mužů a žen bylo prokázáno, že silnější stehna zvláště u žen mají ochranný vliv na srdce. Jinak řečeno, dámy s objemnými stehny a útlým pasem jsou chorobami srdce a předčasnou smrtí méně ohroženy než ty, které mají nožičky štíhlé jako tyčka.

Minimálně šedesát cm

„Malý obvod stehen podle všeho souvisí se zvýšeným rizikem rozvoje choroby srdce nebo s předčasným úmrtím,“ uvedl ke své studii profesor Berit Heitmann. Ideální podle něj je, když je u obou pohlaví stehno širší než šedesát centimetrů v obvodu. Pokud má méně, pak je totiž jeho majitel výrazně více ohrožen chorobami srdce a cév.

Vše zřejmě nějak souvisí s inzulínem, protože u osob se štíhlými stehny byla zjištěna nižší produkce tohoto hormonu, přičemž nedostatek inzulínu vede k diabetu, který může srdce poškozovat.

Nejhorším typem postavy je pak tzv. jablko, kdy je většina tuku uložena v horní části těla a zvláště v pase a na břiše. Naopak hrušky jsou z hlediska zdraví srdce a cév na tom podstatně lépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám