Hlavní obsah

Komáři si vybírají oběti podle potu a vůní, tvrdí vědci

Novinky, Karolina Zarzycká
Londýn

Patříte k těm, kteří z venkovní večerní party odcházejí s nejvíce komářími štípanci? Máte smůlu. Vaše kůže produkuje právě ty vůně, jež moskyty přitahují. Britští vědci provedli chemické rozbory potu osob, jež byly pohryzány více než ostatní, aby zjistili, co komáry přitahuje.

Foto: Profimedia.cz

Komáry přitahuje osm druhů chemikálií, jež obsahuje lidský pot.

Článek

Odborníci z britského výzkumného týmu Rothamsted Research zkoumali více než tři sta druhů  potu, aby se dobrali k uspokojivému závěru, proč někteří jedinci mají více štípanců než druzí, přestože spolu strávili večírek či party na stejném místě ve stejnou dobu. Informoval o tom deník The Wall Street Journal.

James Logan, výzkumník z Rothamsteadu, tvrdí: "Komáry přitahuje určitá směs potu, jež člověk vylučuje. Z těch si pak vybírají nejvhodnější signál potenciální oběti."

Vystresovaný jedinec či sportovec má chutnou krev

Výzkum si vybral dobrovolníky, jenž rozdělil do dvou skupin. Ty, kteří komárům chutnají, a ty, kteří ne. Každý z dobrovolníků se na dvě hodiny zavřel do pytle, aby se nakumuloval jejich osobní pot. Potom se za použití přístroje zvaného chromatograf vědci pokusili oddělit chemické složky a každou zvlášť dávali komárům "ochutnat", aby zjistili jejich reakci.

Nainstalované mikroelektrody na komářích tykadlech dokázaly vědcům přenášet vzruchy moskytů, podle nichž odborníci mohli poznat, která látka komáry zajímá a která ne.

Dr. Logan objevil pouhých osm složek lidského potu, jež komáry přitahují. Znovu je odděleně aplikoval na lidské ruce a nechal si komáry vybrat. A výzkum se ukázal být úspěšný. Mezi oblíbenými odéry je ten, jejž produkujeme v nervovém vypětí, neboť dochází k většímu okysličování.

Také proteiny obsažené v naší krvi komárům chutnají, více však samičkám, jež musí plodit vajíčka. Proto se člověk při a bezprostředně po fyzické námaze častěji ohání po dotěrném bzučící hmyzu.

Nejchutnější jsou kysličník uhličitý a kyselina mléčná 

Fenomén četnosti komářích kousnutí zajímá odborníky i laickou veřejnost odpradávna. V roce 1990 se chemik Ulrich Bernier z amerického státního zemědělského ústavu Agricultural Research Service zajímal o "kouzelné" složení potu, jež komáry přitahuje.

Z jeho výzkumu vyplynulo, že nejoblíbenější složky mezi komáry jsou kysličník uhličitý, jenž se vylučuje kůží při dýchání, a kyselina mléčná, kterou tělo produkuje v potu především při fyzické námaze. Nic však nevysvětluje, proč právě tyto složky moskytům chutnají nejvíce.

Repelenty, které se vyrábějí jako účinná zbraň proti komárům, právě fungují na bázi potlačení lidských vůní a odérů tak, aby moskyty nepřitahovaly.

"Proto vyrábíme repelenty různých druhů. Odlišujeme například ty, které používají děti," vysvětlil dr. Logan, jenž se zaobírá studií, jak zvířata dokážou komunikovat pomocí čichu a chuti.

Nemoci přenášené komáry

Nepočítáme-li svědění, které je jistě nepříjemné pro každého z nás, komáři se vyznačují další komplikací, již jejich kousnutí může přinést. Ročně nakazí několik miliónů lidí smrtelnými onemocněními. Mezi ty nejvážnější se řadí malárie, žlutá zimnice a horečka dengue. Tyto choroby se bohužel začínají šířit i do Evropy.  

Tipy, jak se zbavit komárů a jaké odpuzovače fugnují zjistíte ve videu na Stream.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám