Hlavní obsah

Zmrzlinové variace potěší po celý rok

Právo, Eva Müllerová

Zmrzlina nás provází po celý rok. V létě osvěží, v dalších částech roku potěší jako lahodná součást dezertu. Navíc už také u nás přestala být záležitostí pouze sezónní.

Foto: archiv, Právo

Zmrzlina dnes již nepatří do rizikových potravin, dříve byla často zdrojem průjmových onemocnění.

Článek

Zatím ale stále ještě nepatříme mezi největší konzumenty této chladné lahůdky. Roční spotřebou kolem šesti litrů zůstáváme v dolní polovině evropského žebříčku. Stále ještě asi převládá mýtus, že se po ní může v zimě nastydnout, v létě zase dostat angína. Ale ani s jedním z těchto tvrzení lékaři nesouhlasí. Pokud se tak stane, onemocnění v těle už muselo dřímat a zmrzlina je jen rozjela.

Nepřímo to potvrzuje rovněž skutečnost, že v Evropě si studenou pochoutku dopřávají nejvíce lidé z chladnějších oblastí. V čele spotřeby stojí Švédové (kolem 15 l), těsně sledováni Finy s 13 litry. Dál na jih ale kupodivu její množství spořádané za rok klesá. V Itálii, zemi tradičně lahodné zmrzliny, se zkonzumuje asi 8 litrů, v Turecku dokonce jen jeden.

Salmonela na ústupu

Zmrzliny ani mražené krémy dnes už nepatří do kategorie výrazně rizikových potravin jako dřív, kdy se stávaly zdrojem průjmových onemocnění. Vyrábějí se pomocí nových technologií, takže se podstatně snížilo nebezpečí kontaminace nežádoucími mikroorganismy, především bakterií e.coli a salmonelami.

Foto: archiv, Právo

Tvarohová či jogurtová zmrzlina má méně tuku než smetanová.

To ale neznamená, že riziko neexistuje vůbec, zejména nejsou-li dodržena hygienická pravidla při skladování. A to nejen důsledné oddělení od rizikových potravin, především vajec a syrového masa, ale také hygiena personálu, který ji připravuje a prodává. Stejné zásady ovšem platí i pro domácnost.

I při redukční dietě

Konzistence zmrzliny souvisí s obsahem tuku. Čím víc ho má, tím je jemnější. To ovšem znamená i vyšší přísun energie. A tak někteří výrobci mají ve svém portfoliu také zmrzliny a mražené krémy pro štíhlou linii. Platí to hlavně pro balené výrobky, kde bývá obvykle uvedena i jejich nutriční hodnota, tedy obsah energie a živin.

Foto: archiv, Právo

Povolenou zmrzlinu už znovu nezamrazujte. Vytvoří se v ní totiž krystalky ledu, které ovlivní její strukturu, a snižují tak chuťový požitek.

Ale co když jde o točenou zmrzlinu? V tomto případě nám poradili na Státní zemědělské a potravinářské inspekci alespoň dvě orientační vodítka:

  • Vodové zmrzliny a sorbety neobsahují žádný přidaný tuk.
  • Tvarohová či jogurtová zmrzlina má méně tuku než smetanová.

A statistika odhalila ještě další pozoruhodný fakt. Zmrzlinu si podle průzkumů dopřávají hlavně ženy, které jí slupnou přes 60 procent celkové výroby. Preferují vanilkovou, čokoládovou a jahodovou.

DĚTEM RADĚJI BALENÉ
Do tří let by děti nikdy neměly zmrzlinu jíst bez kontroly dospělých. Je nutné dbát, aby ji nekonzumovaly příliš rychle. Volíme pro ně raději zmrzliny balené. Jejich kladem je hygienická výroba a možnost výběru menších porcí. Navíc na obalu nechybějí údaje o energetické i biologické hodnotě, takže lze volit varianty se základem z jogurtu či tvarohu. I tady však platí osvědčené – všeho s mírou. A tak jen pro orientaci nutriční hodnoty.
Cornetto jahoda (145 ml): 715 kJ, 26 g sacharidů, 6,4 g tuku.
Nanuk (tvaroh–jahoda, 50 ml): 486 kJ, 9,8 g sacharidů, 5,9 g tuku.
Big Eskymo (140 ml): 1045 kJ, 22,0 g sacharidů, 17 g tuku.
Foto: archiv, Právo

Aby se dala i doma podávat zmrzlina v kopečcích, je třeba ji nechat před tvarováním povolit asi 5–7 minut v pokojové teplotě.

Ledové dobroty Starého kontinentu
NázevTypCharakteristika
Ema DestinováZmrzlinová bombaČokoládová a vanilková zmrzlina s praženými lískovými oříšky
MelbaStudený dezertBroskev dušená ve vanilkovém sirupu na vanilkové zmrzlině, přelitá omáčkou z čerstvých malin
TraviataZmrzlinový pohárMandlová zmrzlina a půlky broskví se šlehačkou a škrábanou čokoládou
Španělská charlottaStudený dezertPomerančová zmrzlina zjemněná šlehačkou na plátcích čokoládového těsta
Meruňky a la CarusoStudený dezertMeruňky na vanilkové zmrzlině s jahodovým protlakem a kompotovanými třešněmi
Tutti-fruttiZmrzlinová bombaJahodová a citrónová zmrzlina s kousky ananasu a broskví
Krém karamel
Suroviny: 100 g smetany (12%), 2 vejce, 50 g cukru krupice, 100 g cukru krupice na karamel, šlehačka, zmrzlina Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle (nebo jiná ořechová), rybíz
Postup: Vejce, cukr i smetanu smícháme a přecedíme. Cukr rozpustíme na pánvi na zlatý karamel. Pak jej nalijeme do formiček, pokryjeme vaječnou směsí a pečeme ve vodní lázni v troubě při 120 °C. Hotový krém vyklopíme na talíř, přidáme kopeček zmrzliny a ozdobíme šlehačkou i rybízem.
Panna Cota
Suroviny: 1 l smetany ke šlehání, 7 plátků želatiny, 200 g cukru krupice, zmrzlina Häagen-Dazs Strawberries and Cream (nebo jiná jahodová), ovoce na ozdobení
Postup: Želatinu ponoříme do ledové vody. Smetanu i cukr přivedeme pod bod varu, ale nevaříme! Želatinu vymačkáme, rozpustíme ve smetaně a podle chuti přidáme strouhanou čokoládu či pistácie, vanilku a skořici. Nalijeme do sklenek a dáme ztuhnout. Pak ozdobíme ovocem a kopečkem jahodové zmrzliny.
Skořicová hnízda
Suroviny: 400 g jupky (těsto v podobě nudlí koupíme v obchodech s arabskými potravinami), 20 g skořicového cukru, 1 lžíce oleje, 200 g tmavé čokolády, 2 lžíce medu, 300 g smetany ke šlehání, půl lžičky skořice, 2 lžíce rumu, zmrzlina Häagen-Dazs Belgian Chocolate (nebo jiná čokoládová), ovoce
Postup: Z jupky natočíme vidličkou hnízda, osmažíme na oleji a obalíme ve skořicovém cukru. Smetanu s medem i skořicí přivedeme k varu, stáhneme z plotny a rozpustíme v ní čokoládu i rum. Nalijeme na talíř a vložíme skořicové hnízdo, které pokryjeme kostičkou čokoládové zmrzliny a ozdobíme jahodou.
Čokoládová dekadence
Suroviny: 75 g jemně strouhaných mandlí, 40 g kakaa, 100 g moučkového cukru, 75 g másla, 75 g cukru krupice, 4 vejce, kůra z půlky pomeranče, 100 g šlehačky, 100 g hořké čokolády, po špetce římského kmínu, chilli a mletého kardamonu, zmrzlina Häagen-Dazs Choc Choc Chip (nebo jiná čokoládová), ovoce
Postup: Žloutky, moučkový cukr, máslo a strouhanou kůru vyšleháme do pěny. Z bílků a krupicového cukru uděláme sníh, spojíme s pěnou a lehce smícháme s mandlemi i kakaem. Hmotou plníme vymazané, vysypané formičky na mufiny a pečeme 15 minut v troubě (180 °C). Šlehačku, rozpuštěnou čokoládu i koření svaříme na omáčku. Upečený korpus zalijeme na talíři omáčkou a korunujeme kopečkem zmrzliny a ovocem.

Když se řekne…

  • Parfait. Mražený krém ušlehaný z bílků (žloutků) a cukrového sirupu, ochucený alkoholem, čokoládou, ovocem či ořechy a tuhou šlehačkou.
  • Sorbet. Klasický obsahuje ovocnou či zeleninovou šťávu a vodu, mléko chybí. Přidává se i cukr, neboť lépe váže vodu v ovocné hmotě a ta získá správnou konzistenci. U tradiční zmrzliny to zajišťují mléčné proteiny.
  • Spoom. Americký sorbet s vínem nebo likérem a bílkovou pěnou.
  • Granita. Tříšť ze zmrazené ovocné šťávy, jež obsahuje jen malé procento cukru. Méně joulů mají kávová či zeleninová varianta, například z mrkvové šťávy.
  • Zmrzlinový pohár. Udrží si déle pevný tvar, plní-li se do vymražené nádoby. Šťáva z kompotovaného ovoce ale může zmrzlinu zředit. Použijme buď děrovanou lžičku, dobře poslouží také tzv. čajové vajíčko.
  • Zmrzlinová bomba. Zvláštní forma vytřená vrstvou jedné zmrzliny se vyplní jiným mraženým krémem. Pak se dobře uzavře, nechá 2–3 hodiny v chladu a vyklopí na podklad z piškotu.
  • Míša, nanuk, polárkový dort. Dnes mají odlišnou chuť než dřív. Vyrábějí se totiž z levnějších rostlinných tuků, a ne z mléka a smetany jako při svém vzniku. Informace o použitých surovinách musí být uvedeny na obalu.

Reklama

Související články

Květák patřil už do jídelníčku králů

Na květáku si lidé pochutnávali už odedávna. Novou kulinářskou dimenzi mu však dala až francouzská hraběnka Jeanne Du Barry. Svému milenci, králi Ludvíku XV.,...

Broskve patří nejen na letní slavnostní stůl

Zakousne-li se člověk do šťavnaté broskve, podle kulinářské magie si prodlouží život. V Číně se dokonce z pecek vyřezávaly zámečky, jež nosily děti na krku...

Výběr článků

Načítám