Hlavní obsah

Tajemství pivního pupku je konečně rozluštěno, tvrdí vědci

Londýn

Vědci konečně přišli na to, jak je možné, že se někteří milovníci piva dají poznat už zdálky podle obřího břichu a jiní se stále pyšní štíhlou postavou. Podle nejnovějších studií se tajemství vývoje "pivního pupku" se ukrývá nikoliv v množství vypitého chmelového moku, ale ve způsobu jeho konzumace.

Článek

Pokud žena vypije třeba půllitr piva, může za nějakou dobu očekávat, že v pase přibere deset centimetrů. Muži jsou na tom lépe a v pase přibírají méně, jen kolem šesti centimetrů. Vědci se domnívají, že se jim nyní konečně podařilo přijít na to, proč pití alkoholu vede k ukládání tuku právě v oblasti břicha.

Vědecký výzkum ukázal, že ke vzniku pivního pupku dochází tehdy, když někdo vypije větší množství alkoholu najednou. Proto muži, kteří denně vypijí třeba dvě piva, na své postavě změny nepozorují.

K těmto výsledkům dospěla studie bezmála 30 000 lidí v letech 2002 až 2005, kterou prováděli vědci z University College London. Zkoumali muže a ženy ve věku 45 až 69 let z Polska, Ruska a České republiky.

Nejde o to, kolik toho vypijete

Ukázalo se, že pupek se zvětšuje především u nárazových pijáků, tedy u osob, které toho alespoň jednou za měsíc vypijí opravdu hodně. Těchto osob byla mezi zkoumanými pětina. Muži přibrali za dobu studie v průměru šest centimetrů v pase, ženy celých deset centimetrů.

Výzkum také ukázal, že efekt nárazového pití je nezávislý na celkovém množství alkoholu, který daný člověk za rok vypije.

"Nejde tu o celkové množství, ale o to, jak se pije," tvrdí profesor Martin Bobak, který studii vedl.

A dodává také, že ženy zřejmě v pase přibírají více proto, že jsou obvykle menší a lehčí než muži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám