Hlavní obsah

Jablka jsou ještě zdravější, než se doposud myslelo

Londýn

Konzumace jablek má pro lidské zdraví ještě větší význam, než se dosud soudilo. Rčení, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla, bylo ověřeno v praxi. Ovšem odborníci dosud trochu podceňovali jablka, meruňky a broskve s ohledem na obsah látek blahodárně působících na zdraví – antioxidantů. Těch je v nich podle nejnovějších měření až pětkrát více, než se dosud uvádělo.

Foto: Archiv, Právo

Čerstvá, zdravá jablka.

Článek

„V lidském těle jsou některé sloučeniny (z jablek) fermentovány střevními bakteriemi, tvoří nové metabolity, které mohou být opět prospěšné tělu, například mohou vykazovat antioxidační aktivitu,“ uvedl na vysvětlenou doktor Paul Kroon z Institutu pro výzkum potravin v anglickém Norwichi.

Zdraví, které chutná

Jablka ale také třeba broskve obsahují velké množství látek, které přímo náleží k polyfenolickým antioxidantům, nebo z nichž polyfenoly vznikají ve střevech.

Tyto antioxidanty mají velký vliv na odplavování nebezpečných látek z těla.

Tyto antioxidanty mají velký vliv na odplavování nebezpečných látek z těla.

„Polyfenoly (obsažené v jablkách) jsou hlavními prvky lidského jídelníčku, který má důležité zdravotní účinky. Jejich výzkum ve výživě a epidemiologii může být užitečný pro další chápání účinků rostlinné potravy na lidské zdraví,“ dodal k závěrům profesor Fulgencio Saura-Calixto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám