Hlavní obsah

Chilli dokáže naředit krev stejně jako aspirin a bez vedlejších účinků

– Tasmanie

Chilli je další ze superplodných potravin s ohledem na lidské zdraví. Konzumenti pálivých papriček totiž mají nejen méně rakoviny a žaludečních vředů, ale méně často onemocní také diabetem a chorobami srdce. A podle tasmánských expertů je chilli výhodné nejen pro prevenci onemocnění srdce, ale také jako lék při již rozvinuté chorobě. Dokonce by mohlo směle nahradit aspirin, který má neblahé vedlejší účinky.

Článek

„Aspirin má nepříjemné vedlejší účinky, které mohou způsobovat krvácení žaludku,“ tvrdí Kiran Ahuja z University of Tasmania. Přitom kapsaicin a dihydrokapsaicin obsažené v chilli žádné neblahé vedlejší účinky nemají a můžou naopak srdci i celému organismu prospívat.

Kapsaiciny snižují hladinu glukózy a inzulínu v krvi, omezují tvorbu tukových depozit v tepnách a brání vzniku krevních sraženin. A právě tzv. antikoagulační účinky chilli by mohly nahradit aspirin, který užívají kardiaci kvůli ředění krve.

„Srdečně-cévní choroby neustále patří k největším hrozbám veřejného zdraví a trápí velkou část společnosti, takže prevence a léčba těchto nemocí je v popředí zájmu lékařů,“ věří profesorka Johanna Laybournová Parryová, jež se na výzkumu účinků chilli podílela.

Reklama

Související témata:

Související články

Chilli vám pomůže k lepšímu spánku

Každému, kdo nemohl usnout po větší porci curry, to přijde jako velké překvapení. Studie ovšem prokázaly, že pálivé jídlo dopomáhá k lepšímu spánku a údajně...

Výběr článků

Načítám