Hlavní obsah

Češi kvůli krizi opouštějí zdravou výživu, varují odborníci

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize dolehla na řadu rodin a mnohé z nich to řeší úsporami na jídle. Přesto profesor Rudolf Poledne, předseda Fóra zdravé výživy, varuje, aby lidé kvůli úsporám neopouštěli zdravou výživu.

Článek

Krize dolehla na řadu rodin a mnohé z nich to řeší úsporami na jídle. Přesto profesor Rudolf Poledne, předseda Fóra zdravé výživy, varuje, aby lidé kvůli úsporám neopouštěli zdravou výživu.

Podle něho supermarkety nabízejí hodně slev, ale většinou jde o potraviny, které si příliš nerozumějí se zdravou výživou. Zlevňují sádlo, máslo, uzeniny, tučné maso. Přitom živočišné tuky by měly tvořit maximálně třetinu denního příjmu tuku.

„Živočišný tuk zvyšuje koncentraci cholesterolu v krvi, urychluje aterosklerózu, tedy ucpávání cév, a tím zvyšuje nemocnost a úmrtnost na mozkovou mrtvici a infarkt,“ prohlásil profesor. Dodal, že v 90. letech se v ČR snížil počet nemocných chorobami srdce a cév a méně se na ně i umíralo. Bylo to i díky tomu, že mnoho lidí přešlo na zdravou výživu včetně rostlinných tuků. Teď je ale návrat k živočišným tukům.

„Stagnuje pokles hladiny cholesterolu, zcela se zastavil pozitivní vývoj úmrtnosti na cévní onemocnění mozku, stoupá výskyt vysokého krevního tlaku,“ tvrdí profesor. Podle něj úmrtnost na nemoci oběhové soustavy je v Česku proti EU téměř dvojnásobná a Češi patří k 13. nejtlustším národům v EU.

Denně cvičit alespoň dvacet minut

Zdravý jídelníček, který by obsahoval alespoň půl kilogramu zeleniny a ovoce denně a k tomu denní cvičení 20 minut, které lze nahradit i svižnou půlhodinovou procházkou, přispěje k tomu, že si udržíme optimální váhu a po létě nenabereme zbytečné kilogramy navíc. Profesor Poledne také varuje před vysokou spotřebou alkoholu, který je kalorický, a tučných tavených sýrů.

ZÁSADY SPRÁVNÉ VÝŽIVY
Jezte pravidelně v malých dávkách, nejlépe 5krát denně.
Snažte se, aby energetický příjem nebyl vyšší než výdej.
Nedovolte, aby tuky tvořily více než 30 % vašeho denního energetického příjmu. Zabráníte předčasnému vzniku aterosklerózy a snadněji udržíte optimální hmotnost.
Živočišné tuky, jako jsou máslo a sádlo, omezte nebo ve svém jídelníčku vynechejte. Místo nich používejte rostlinné tuky a oleje.
Pokuste se z ovoce a zeleniny udělat součást každého jídla a do jídelníčku je zařadit 5krát denně. Doporučené množství je 500 g ovoce a zeleniny za den.
Nahraďte potraviny z bílé mouky celozrnnými a tučné mléčné výrobky zakysanými nízkotučnými. Přednost dávejte bílým libovým masům před tučnými červenými.
Sladkosti, slané pochutiny a uzeniny jsou potraviny, bez nichž se zcela jistě obejdete a nebudete tak přijímat prázdné kalorie.
Tekutiny jsou stejně důležité jako kvalitní strava – přijímejte je v dostatečném množství 2–3 litry denně, nejlépe v neslazené podobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Vetšině Čechů chybí pravidelný pohyb

Češi se málo pohybují. Kam mohou, tam jezdí auty, a zvláště mladá a střední generace nahrazuje pohyb vysedáváním u počítačů. Až 80 procent lidí bolí občas...

Výběr článků

Načítám