Hlavní obsah

Nespavost zkracuje život a vede k řadě onemocnění

Pokud probdíte několik nocí za sebou, je vhodné vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc, radí odborníci. Dlouhodobá nespavost může podporovat vznik celé řady nemocí a dokonce podle výzkumu zkracuje život. Z amerických šetření vyplynulo, že celých 30 procent tamějších obyvatel trpí touto nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Šest hodin spánku je pro většinu lidí nedostačující a navíc i zdraví škodlivý.

Článek

Pokud jde jen o pár bezesných nocí, dokáže se s nimi většina lidí vypořádat. Ale aby se problémy se spaním neprotáhly na celé měsíce a roky, je zapotřebí prevence.

Pokud se potížím se spaním včas nepostavíte, může být o to těžší zaběhnutý cyklus nespavosti přerušit. "Nespavost může převzít vládu nad vaším životem," tvrdí Katherine Sharkeyová, odborná asistentka Alpert Medical School při Brownově Univerzitě.

Podle ní v léčbě prokazatelne zabírají jak léky na předpis, tak i kognitivně behaviorální terapie. "Jedním z principů behaviorální terapie je, že nespavost je naučeným chováním," tvrdí Sharkeyová. "Je potřeba přerušit asociaci mezi tím, že ležíte v posteli a snažíte se usnout, a tím, že nespíte. "

Nespavost zkracuje život

"Během spánku se detoxikuje organismus a zotavuje se imunitní systém," vysvětlila zase Lisa Shivesová, praktická lékařka a ředitelka v Northshore Sleep Medicine v americkém Evanstonu. Dlouhodobá nespavost podle ní může "ztropit boží dopuštění s tělem i myslí". Shivesová hovoří o tom, že nespavost může být spojována s nemocemi, jako jsou diabetes, onemocnění srdce a rakovina. Může vést k depresím a potížím v oblasti kognitivních procesů (poznávací procesy) a také zřejmě zkracuje život.

Šestiletý výzkum, do kterého se zapojil milión dospělých osob ve věku 30 - 102 let, publikovaný v roce 2002, zjistil, že lidé, kteří spali méně než čtyři hodiny denně, měli vyšší úmrtnost než lidé, kteří spali denně šest až sedm hodin.

Diagnóza: nespavost

Diagnostika insomnie (nespavosti), která je charakterizována potížemi s usínáním nebo s přerušovaným spánkem či ranním probuzením, kdy se člověk necítí odpočatý, také bere v úvahu výchozí podmínky, jako jsou deprese nebo bolest.

"Téměř vždy říkám lidem, aby nejdříve vyzkoušeli behaviorální terapii," řekla Sharkeyová. "Mám ale pacienty, kteří dlouhodobě užívají hypnotika (uspávací prostředky) a nesmírně jim to svědčí. Jenže také existují lidé, kteří kvůli nim odešli z práce. Může být velmi těžké zbavit se návyku a nakonec stejně také spíte jen pár hodin denně."

Krom toho léky jako například antihistaminika či hypnotika mají na některé pacienty vedlejší účinky. Michael Perlis, odborný asistent psychiatrie na univerzitě v Pensylvánii, tvrdí, že léky jsou kontraproduktivní v behaviorální terapii, u které může trvat osm týdnů, než se projeví její účinky.

Specialisté na behaviorální terapii učí lidi, jak zdravě prospat celou noc, a zároveň je upozorňují na důležitost cvičení, dobrých návyků i faktorů prostředí spolu s relaxačními technikami.

Reklama

Související témata:

Související články

Poznejte tajemství lahodné a kvalitní kávy

Příběh kávy začíná daleko v exotických zemích a na jeho konci je požitek pro všechny smysly, který může proměnit jakoukoliv chvíli v báječný okamžik. Ne...

Výběr článků

Načítám