Hlavní obsah

Vetšině Čechů chybí pravidelný pohyb

Právo, Václav Pergl

Češi se málo pohybují. Kam mohou, tam jezdí auty, a zvláště mladá a střední generace nahrazuje pohyb vysedáváním u počítačů. Až 80 procent lidí bolí občas záda, většinou to souvisí právě s nesprávným a dlouhým sezením u počítače. Začít se sportováním se vyplatí v každém věku. Předchází se tak obezitě, cukrovce, řídnutí kostí, cévním potížím.

Foto: archiv, Právo

Už od dětsví se vyplatí sportovat. Turistika je pro děti zábavná, naučí se žít v přírodě a pohyb je pro ně všestranně přínosný.

Článek

„Nestačí jednou za týden zajít do posilovny. Lepší je denní pohyb, rychlá chůze, cyklistika, plavání. Stačí denně 30 minut intenzivnějšího pohybu a přispějeme ke svému zdraví,“ soudí doktor Jakub Malý, soukromý pražský internista.

Lékaři z Floraporady, která se zaměřuje na zdravý životní styl, tvrdí, že nedostatek pohybu je, stejně jako např. nezdravé stravování, jedním z rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, cukrovky, řídnutí kostí a při nadměrném příjmu energie může vést k obezitě.

Pohyb totiž zlepšuje srdeční činnost, krevní oběh a reguluje krevní tlak. Spolu se zdravou stravou snižuje i hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a zároveň zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu v krvi.

Díky pohybu klesá i hladina krevního cukru. Pravidelný pohyb zvyšuje výkonnost imunitního systému, a tedy i obranyschopnost celého organismu.

Pravidelným pohybem narůstá svalová síla, zlepšuje se svalové napětí a koordinace pohybu vůbec, čímž se snižuje výskyt bolestivých svalových a kloubních obtíží. Pohyb je prostředkem pro odstraňování psychické únavy – je určitou formou tělesné i duševní rekreace.

Lékařská tři O

Platí, že není důležité pouze se hýbat, ale také vědět, jak se hýbat. Optimální pohybová aktivita by měla odpovídat následujícím kritériím. Lékaři ji označují jako „tři O“.

  • Optimální frekvence znamená, že bychom si měli na méně náročnou fyzickou aktivitu trvající alespoň 30 až 45 minut najít čas minimálně 5krát týdně. Pokud se stane součástí našeho každodenního režimu, samozřejmě to bude ještě lepší.
  • Optimální intenzita – měla by probíhat při optimální tepové frekvenci. Tu v závislosti na cíli stanovíte jedním z následujících vzorečků:

X pohybová aktivita pro zdraví: 0,6 x (220 – věk) + TFk. TFk = klidová tepová frekvence za 1 minutu. Změříte ji bezprostředně po probuzení, nejlépe pohmatem na vřetenní tepně na zápěstí nebo na krku.

X pohybová aktivita pro zvyšování tělesné kondice 0,7 x (220 – věk) + TFk.

  • Optimální typ sportování je takový, který odpovídá zdravotního stavu. Nejvhodnější je svižná chůze, nordic walking, běh, jízda na kole atd.

JAK ZAČÍT SPORTOVAT

Neodkládejte své rozhodnutí slovy „nemám čas“. Pohyb by se měl stát pravidelnou součástí vašeho denního režimu, stejně jako třeba čištění zubů.

Zařadit pohyb do života je velmi jednoduché. Začněte třeba tím, že vystoupíte z tramvaje nebo autobusu o zastávku dříve a ze zbytku cesty si uděláte procházku. Šetřete výtah, ne sebe, a do schodů choďte pěšky.

Začněte všestranným, pomalým a rytmickým pohybem, jakým je například jízda na kole, plavání, chůze.

Před cvičením nezapomeňte na zahřívací kolo, abyste si protáhli tělo.

Cvičte jen tolik, abyste byli příjemně unaveni, zbytečně se nepřepínejte.

Ke konci cvičení zvolněte tempo a nepřestávejte cvičit naráz. Protažení na závěr je součástí sportovních aktivit.

Po vydatném jídle si dejte před cvičením hodinu pauzu.

Cvičte nebo sportujte s přítelem či přítelkyní. Vzájemně se podržíte a povzbudíte.

Pohyb je pouze jednou ze součástí zdravého životního stylu. Nezapomínejte proto ani na pestrý a vyvážený jídelníček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám