Hlavní obsah

Smažená a grilovaná jídla obsahují velmi nebezpečný oxycholesterol

– Hong Kong

Zatím se o něm moc nemluvilo, takže není veřejnosti tolik známý jako „škodlivý“ LDL cholesterol. Ovšem více než tento druh je právě oxycholesterol zodpovědný za choroby srdce spojené s konzumací smažených pokrmů. Oxidovaná forma tuku působí vážné zdravotní potíže a nárůst hladiny nezdravého cholesterolu v krvi. A podle expertů je mnohem škodlivější než LDL cholesterol.

Foto: František Petrák, Právo

Oxycholesterol vzniká při smažení či grilování převážně masa. Tuk za vysokých teplot reaguje s kyslíkem a tvoří oxidovanou formu cholesterolu.

Článek

Oxycholesterol vzniká při smažení či grilování některých pokrmů, zvláště masa. Tuk za vysokých teplot reaguje s kyslíkem a tvoří oxidovanou formu cholesterolu. Ten pak působí v cévách a srdci větší paseku než LDL cholesterol. Navíc oxycholesterol někteří výrobci pokrmů dodávají do svých produktů uměle, aby zlepšili jejich texturu, chuť a stabilitu.

Nová studie z Hong Kongu dokazuje, že oxycholesterol extrémně zvyšuje hladinu krevního cholesterolu a navíc působí větší poškození v cévách než ten běžný lipoprotein s nízkou hustotou.

Důležitá rovnováha cholesterolu

„Celkový cholesterol, poměr cholesterolu s nízkou hustotou, který srdci škodí, a cholesterolu s vysokou hustotou, který srdci prospívá, je stále důležitý. Ale veřejnost by měla vědět, že oxycholesterol je také velmi nebezpečný a nesmí být ignorován.

Náš výzkum navíc dokazuje, že oxycholesterol zvyšuje hladinu celkového cholesterolu a navíc podporuje aterosklerózu více než neoxidovaná forma cholesterolu,“ varoval Čen-Jü Čchen z Hongkongské univerzity.

Zatím lékaři ani nevědí, zda jsou schopny hladinu škodlivého oxycholesterolu v krvi snižovat léky statiny používané na běžné formy cholesterolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám