Hlavní obsah

Mladé ženy by měly chodit na mamograf jen výjimečně, tvrdí odborníci

Právo, Václav Pergl

V Česku se rozvinula diskuse, zda je vhodné používat mamografické vyšetření, odhalující rakovinu prsu, u mladých žen. Profesor Jan Daneš doporučuje mladým ženám jiné způsoby vyšetření rakoviny prsu.

Foto: archiv, Právo

Mamografické vyšetření mladých žen se používá jen tehdy, jestliže v rodině byla rakovina prsu.

Článek

„Tato vyšetření se běžně nedělají u žen mladších 40 let, pouze v případě, kdy rakovinu prsu měla maminka nebo babička pacientky,“ řekl profesor Jan Daneš, místopředseda Asociace mamodiagnostiků a přednosta radiodiagnostické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle jeho slov každé rentgenové záření včetně mamografu lidskému zdraví škodí a nesmí se používat často. Mladé ženy jsou citlivější na toto záření. Proto když se v rodině vyskytla rakovina prsu, mladá žena je vyšetřena ultrazvukem, magnetickou resonancí a výběrově na mamografii.

„Nikdy v České republice se běžně ženy mladší 40 let z preventivních důvodů na mamografu kvůli rakovině prsu nevyšetřovaly. Lékaři to bedlivě sledují,“ řekl Daneš.

Projekt 35

Projekt 35 je zaměřen právě na mladé ženy s vysokým rizikem rakoviny prsu, a to do pětatřiceti let. Z celkového počtu 5500 nových případů rakoviny prsu za rok tvoří nádory prsu žen do 35 let pouhá dvě procenta. Průběh nemoci je ale mnohem agresivnější než u žen starších.

Profesor Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, kde se mimo jiné i Projekt 35 realizuje tvrdí, že paušální výroky o škodlivosti mamografu bez přihlédnutí ke specifickým skupinám pacientů mohou ohrozit jejich zdraví.

Od 45 let na vyšetření jednou za dva roky

 Již několik let mají české ženy od 45 do 69 let (nyní se jedná o posunutí této hranice výš) možnost nechat se na mamografu jednou za dva roky preventivně zdarma vyšetřit.

I když stále ještě nechodí tolik žen, kolik by bylo třeba, profesor Daneš tvrdí, že už se podařilo zachránit stovky žen, a to právě včasným odhalením nádoru. U žen od 45 let proto tento program bude dál platit. Podobně se vyšetřují i ženy ve Spojených státech amerických a v celé Evropské unii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám