Hlavní obsah

Lidé by měli pravidelně čistit zuby i svým psím miláčkům

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné čištění zubů by mělo být samozřejmostí nejen u lidí, ale také u zvířecích miláčků jako je pes. Nezávislé studie ukázaly, že 80 % psů starších tří let trpí onemocněním dásní, ale pouze 5 % majitelů psů si tento problém uvědomuje a řeší.

Foto: Profimedia.cz

Lidé měli psům čistit chrup minimálně dvakrát týdně a zároveň chrup nechat vyšetřit pravidelně každý rok veterinářem.

Článek

Problémy se zuby se u psů projevují nejprve zubním kamenem. Ten se dá velmi snadno odstranit a je tedy vhodné vyhledat veterináře. Pokud se tento problém podcení, pak může dojít k onemocnění zubů a dásní, které se projevuje zápachem z úst, krvácením z dásní, zhoršeným žvýkáním potravy a uvolňováním zubů. Bohužel tehdy už zánětlivý proces zatěžuje celý imunitní systém.

Ztráta zubů není to nejhorší, co mohou zanícené dásně způsobit. Zejména u starších psů se k tomu v důsledku chronické infekce přidávají onemocnění srdce, ledvin a jater.

Proto by lidé měli psům čistit chrup minimálně dvakrát týdně a zároveň chrup nechat vyšetřit  pravidelně každý rok veterinářem. Pokud již psí pacient trpí zubními problémy, frekvence kontrol u veterináře by měla být častější.

Malá plemena jsou náchylnější

Menší psi jsou tedy k zánětům dásní od přírody náchylnější, protože mají krátkou lebku, menší čelist a zoubky nahuštěny na sebe. Navíc se malá plemena dožívají  i vyššího věku než střední a velká plemena, tudíž se setkají se silně rozvinutou parodontózou téměř všichni psi.

To potvrzuje i veterinární stomatolog Tomáš Fichtel z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, který říká, že se zánětlivé onemocnění parodontálních tkání  téměř stoprocentně týká všech malých a trpasličích plemen. 

Nejúčinější je prevence

Tak jako u lidí je i u psů velmi důležitá prevence. Existují speciální psí zubní kartáčky, kterými by měl být zubní plak odstraňován minimálně dvakrát týdně. Nebo existují speciální samočistící žvýkací pamlsky, které dokáží čištění kartáčkem plně nahradit.

„Ideální je, pokud jsou prostředky k čištění zubů aplikovány preventivně, dříve než se onemocnění parodontu vůbec rozvine,“ dodává Fichtel.  

Pokud si sami se svým miláčkem nevíte rady, nechte si jeho chrup vyšetřit zcela zdarma v pojízdné veterinární poradně a to v rámci kampaně "Měsíc zdravého chrupu".  Mobilní veterinární poradna navštíví od 16. srpna do 5. října více než 40 různých parků, tedy oblíbených míst na procházky se čtyřnohými mazlíčky. Jejich seznam naleznete na www.peceopsa.cz  .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám