Hlavní obsah

Biopotraviny nejsou výživnější, ani zdravější, potvrzují studie

Novinky, pst

Posedlost zdravím vydělala předloni distributorům přírodně pěstovaných a zpracovávaných produktů kolem 900 miliard korun. Nicméně desítky vědeckých studií se shodují, že pokud jde o výživnou hodnotu nebo účinky na zdraví lidského organismu, je rozdíl mezi běžnými a těmi organickými potravinami nulový. Biopotraviny označované také jako přírodní, či organické jsou však většinou dražší.

Foto: Josef Ptáček, Právo

Zelenina je zdravá, organická i ta běžná.

Článek

Běžné potravinové produkty většinou pocházejí ze zemědělské velkovýroby, která použivá chemické postřiky a umělá hnojiva, či dokonce geneticky vylepšené sazenice a semena. Bioprodukty si naopak zakládají na tom, že jsou jejich zdrojem ekofarmy, které používají přírodní hnojiva a postupy šlechtění.

Článek v novém čísle dborného časopisu o výživě The American Journal of Clinical Nutrition jednoznačně uvádí, že neexistují žádné důkazy, že jsou organické potraviny lepší, než ty běžné. Některé články sice tvrdily, že organické potraviny mají lepší skladbu, ale dosud to nebylo empiricky prokázáno.

Výzkumníci z  London School of Hygiene & Tropical Medicine nyní dokončili rozsáhlou a systematickou analýzu výzkumů, ve které se v posledních pěti letech zabývaly srovnáváním organických a běžných potravin. V 50 000 časopisech našli celkem 162 relevantních článků a prověřovali jejich tvrzení a odkazy na výsledky empirických výzkumů.

Rozdíly mezi oběma druhy potravin byly v zanedbatelných množstvích látek, které pocházely z rozdílných hnojiv. Nicméně na výživnou hodnotu a lidské zdraví neměly tyto rozdíly vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám