Hlavní obsah

Hubnutí může pomáhat proti depresím

Washington

Obézní lidé s depresí mohou podle amerických odborníků ulevit své psychice i tělu tím, že zhubnou. Při snížení tělesné hmotnosti se totiž sníží nejen riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami, ale zlepší se také depresivní symptomy. Přitom dosud se soudilo, že při snižování tělesné váhy se psychický stav u depresivních lidí zhoršuje.

Článek

„Tato studie je zcela novátorská, protože depresivní jedinci s klinickým nálezem většinou nebývají do testů s hubnutím začleňováni z obavy, že by jim mohlo hubnutí ještě přitížit,“ tvrdí doktorka Lucy Faulconbridgová z University of Pennsylvania.

„Ale tyto obavy nejsou podloženy empirickým výzkumem a to, že vyčleňujeme depresivní jedince z klinických testů hubnutí, znamená, že se o této vysoce ohrožené části populace nic nedozvídáme,“ dodala Faulconbridgová.

V pokusu na univerzitě v Pensylvánii se po půlročním hubnutí zdravotní stav obézních lidí s depresí výrazně zlepšil. Jednak měli lepší kondici z hlediska obsahu glukózy, inzulínu a HDL cholesterolu v krvi, ale pozitivně se změnil také jejich psychický stav.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám