Hlavní obsah

Sluneční alergie hrozí nejen při opalování

Zarudlá pokožka a svědící pupínky z přímého slunce dokáží pořádně potrápit. Lidí s touto obtíží přibývá, přičemž nejčastěji postihuje ženy od 20 do 40 let. Ve skutečnosti však nejde o pravou alergii tedy přehnanou imunitní reakci na specifický antigen. Příčinou je uvolněný histamin v pokožce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sluneční alergie se může objevit i po běžném slunění. Nemusí se vždy jednat o dovolenou.

Článek

Sluneční alergie může postihnout i nealergiky, proto by lidé před odjezdem na dovolenou měli vědět, jak při obtížích postupovat a jakou zvolit prevenci.

Typicky se alergie na slunce projeví krátce po příjezdu k moři. Nejčastěji ve výstřihu, na rukou a lýtkách, tedy na místech trvale vystavených slunci. Už po několika hodinách začne kůže svědit a objeví se kopřivka. Sluneční záření může vyvolat také takzvané Mallorca akné, kdy na kůži vyskočí zanícené pupínky. Jde o kombinaci vlivu UV záření a některých složek opalovacích krémů či běžné kosmetiky.

Není důležitá doba na slunci

Zarudnutí a vyrážka se mohou objevit i po krátkém pobytu na slunci, když člověk užívá léky, které reakci pokožky na slunce zvyšují. Jsou to zejména antibiotika, ketoprofen a přírodní přípravky na depresi s třezalkou. Reakci vyvolávají i potraviny, jako citrusové plody, celer a fíky. Po jejich požití je lepší se vyhýbat slunci.

Při akutních obtížích pomáhají antihistaminika, která zmírní svědění a zarudnutí pokožky. Lékaři je doporučují užívat u opakovaných alergiích již tři dny před odjezdem na dovolenou a pak po celou dobu dovolené.

Rozhodně by takoví lidé neměli podceňovat i další ochranu. Například nosit výhradně volné oděvy, klobouk nebo slunečník. Používat by měli jen kosmetiku s dostatečným slunečním filtrem. Naopak by neměli používat parfémy, kolínské či osvěžující kapesníčky, které mohou přispět ke vzniku sluneční alergie. Po pobytu na slunci by se měli vždy osprchovat.

Pokožku je rovněž možné na sluneční záření připravit - zhruba šest týdnů před odjezdem k moři je dobré začít ji vystavovat slunci a dobu postupně prodlužovat. Někomu pomáhá, když preventivně užívá beta-karoten či selen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám