Hlavní obsah

Rakovina děložního čípku postihuje příliš mnoho českých žen

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je výskyt rakoviny děložního čípku dvojnásobný proti průměru Evropské unie. Ročně onemocní asi 1000 žen a 400 jich zemře. Zaznělo to na pátečním semináři, který se konal ve Sněmovně a zúčastnila se ho i Madeleine Albrightová, bývalá ministryně zahraničí USA, která se nyní výrazně angažuje za zdraví žen.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina děložního čípku postihuje v České republice dvakrát více žen než je průměr v EU.

Článek

„Moudrá vláda investuje do veřejného zdraví,“ uvedla Albrightová. Nepřímo tak vyzvala českou vládu k tomu, aby více přispěla k ochraně žen před rakovinou děložního čípku, což v podstatě znamená zavedení plošného očkování.

Předseda gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák uvedl, že očkování sice není stoprocentní ochranou, ale snižuje riziko až o 70 procent.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Madeleine Albrightová (vlevo) a ministryně zdravotnictví Dana Jurásková na včerejším semináři ve Sněmovně.

Podle něj nejúčinnější je očkování mladých dívek, které ještě nezačaly pohlavně žít. „Domníváme se, že je to zhruba kolem 15 let věku,“ řekl Dvořák.

Plošné očkování by stálo 400 miliónů korun

Gynekologové se ale rozcházejí v názoru na věk, kdy zahájit očkování, s pediatry. Praktická dětská doktorka Hana Cabrnochová na semináři uvedla, že nejvýhodnější je to u dívek zhruba kolem třinácti let, protože tam je účinnost vakcíny nejvyšší, téměř stoprocentní.

Předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula dodal, že podle výzkumů zahájilo ve věku do patnácti let sexuální život zhruba deset procent dívek a chlapců.

„Plošné očkování proti rakovině děložního čípku by ročně stálo asi 400 miliónů korun, ale zachránili bychom ročně 300 životů.“ Efekt očkování se ovšem projeví nejdříve za 20 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám