Hlavní obsah

Nejnovější a nejúčinnější metody odstraňování křečových žil

Právo, Petr Veselý

V poslední době se objevily dva nové přístroje na křečové žíly. Dokážou je odstranit šetrněji, s menšími následky. Lidé se díky nim rychleji hojí a dřív vracejí do práce.

Článek

První přístroj se jmenuje krkolomně: bipolární radiofrekvenční indukční termoterapie (RFITT). Jeho sonda, kterou chirurg zavede do postižené žíly, vyzařuje elektromagnetické vlny. Jako mikrovlnná trouba. Jen působí šetrněji: využívá teplot od 60 °C do 80 °C. Žílu v podstatně zataví.

Je to významné zlepšení proti dosavadnímu postupu, kdy chirurgové vytrhávali žíly z tkání pomocí speciálních nástrojů. Nevznikají tak podlitiny a další komplikace.

Zákrok s RFITT dělají ambulantně a obvykle trvá hodinu. Naprostá většina pacientů odchází ten samý den domů, do práce může nastoupit po 1 až 5 dnech. U klasické operace křečových žil zůstává v nemocnici 1-5 dnů a v pracovní neschopnosti asi čtyři týdny.

Druhý přístroj, endovaskulární laser (EVL), pracuje podobně jako RFITT. Také se u něj zavádí do žíly sonda, která ji zatavuje. Za nevýhodu obou nových metod můžeme považovat to, že si je pacient hradí sám. Zákrok stojí většinou od 5 do 25 000 Kč, záleží na jeho rozsahu a na cenách konkrétního pracoviště.

Nejlepší metoda

Nejlepší metoda na křečové žíly je ta, při které jejich vzniku předejdeme. V té míře, v jaké to vůbec bývá možné. Není to tak složité. Stačí si uvědomit, co jejich vznik urychluje a co naopak oddaluje.

Velký vliv na jejich propuknutí mají například vrozené dispozice k nim. Jak je zjistíme? 

Sedmnáctiletá studentka baletu na konzervatoři přijela před pěti roky do Centra dermatologické angiologie v Říčanech. I s maminkou. Ne náhodou. Maminku trápily křečové žíly. A chtěla vědět, jestli pro dceru není riskantní, aby s těmito zděděnými sklony pokračovala v dalším studiu baletu na vysoké škole.

Primář centra, MUDr. Jaroslav Strejček, CSc., udělal dívce speciální preventivní vyšetření. Špičková technika dokáže najít i skryté nebo teprve začínající potíže, případně dispozici k nim. U dívky skutečně zjistila velký sklon ke křečovým žilám. Dělat dál balet by pro ni bylo riskantní. Rozhodla se proto studovat práva. Dnes dělá právničku v renomované advokátní kanceláři. Sportuje, cvičí a užívá na žíly ty potravinové doplňky, jejichž příznivé účinky dokládají klinické studie a nikoliv jen bombastická tvrzení prodejců.

Má žíly v daleko lepším stavu, než měla maminka v jejím věku. Navíc chodí na pravidelné prohlídky. Pokud by ukázaly zhoršení, začala by včas užívat léky, případně kompresní punčochy.

Foto: Profimedia.cz

Nohy na stole jsou tou nejjednoduší prevencí křečových žil.

Pozor na hormonální antikoncepci

Právnička také neužívá na doporučení lékaře hormonální antikoncepci. Ta sklon ke vzniku křečových žil zvyšuje. Negativně na ně působí i hormonální změny v těhotenství nebo v klimakteriu. Nepříznivě ovlivňují pevnost žilních stěn.

V těhotenství žena navíc přibere a děloha jí silněji tlačí na žíly v pánvi. To zhoršuje návrat žilní krve zpět do srdce. Signálem, že k tomu dochází, bývají oteklé nohy. Většina budoucích maminek v těhotenství také méně sportuje nebo se méně věnuje aktivnímu pohybu, třeba jen pravidelným procházkám.

A jen málokterá se naučí cviky, které udrží v kondici svaly žilní pumpy (na www.krecovezily.cz  najdete odkaz na tyto cviky na úvodní stránce vpravo, v kapitole Gymnastika pro zdravé nohy). Pomáhá také, když se při dlouhém stání ve frontě, v tramvaji nebo na úřadě pohupujeme z paty na špičky nohou a zpět.

Uvedené důvody vysvětlují, proč ženy trápí křečové žíly dvakrát častěji než muže. A proč by právě ony měly daleko důsledněji dbát na prevenci. Zjistit stav jejich žil jim pomohou ve flebologických centrech nebo ambulancích (obor flebologie se zabývá žilním systémem). Můžete se na ně informovat u svého lékaře, nebo zadejte do internetového vyhledavače heslo: flebologické vyšetření.

Plavání jako lék

Křečové žíly (odborně: varixy) se projevují pocitem těžkých, unavených nohou. Ale také se hlásí zmíněnými otoky, bolestmi, pocity napětí nebo mravenčení, případně i křečemi. Zmírní se, jakmile dáme nohy nahoru. Třeba na stůl, pokud můžeme.

Vznik varixů urychluje vedle vrozených dispozic nadváha, kouření a jednostranná zátěž nohou, kterou nekompenzujeme cvičením a sportem (přílišné sezení nebo stání). Vliv má postupující věk.

Nejlepší prevencí bývá zdravá životospráva, ale zejména plavání, jízda na kole a zmíněné speciální cviky. Pokud nám to stav žil dovolí, pomáhá i chůze, případně další sporty při kterých nedochází k příliš prudkým nárazům a přetěžování žil (třeba při vzpírání činek v posilovně, fotbale, karate apod.).

Snažte se také mít nohy ve zvýšené poloze, kdykoliv to jde. Usnadníte krevnímu oběhu návrat žilní krve a zmírníte její hromadění. Pomáhá také, když nepřekládáme nohu přes nohu a nenosíme těsný oděv nebo boty, které mohou zhoršovat proudění krve.

Riziko na cestách

Lidem, které trápí křečové žíly, obvykle hrozí i vyšší riziko trombózy, tedy vzniku krevní sraženiny. Může ucpat cévu nebo se dostat až do srdce, kde snadno vyvolá infarkt. V každém případě jde o velice nebezpečnou poruchu.

V létě ohrožují postižené pasažéry hlavně na dlouhých cestách. V letadle, autobuse nebo dalších dopravních prostředcích, kde se několik hodin sedí. Prevencí je aspirin nebo acylpyrin před cestou a časté zastávky. Při nich se protáhneme a zacvičíme si. V letadle mohou pomoci už zmíněné cviky na sedadle nebo v uličce.

Přečtěte si také: Učí se lidé mluvit výchovou nebo to máme v genech?
Odpověď se snaží najít vědec pomocí kamer a mikrofonů umístěných ve svém domě. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související články

Křečové žíly by se neměly podceňovat

Je bohužel smutným faktem, že 20 až 30 % Čechů trpí chorobami žil dolních končetin, tzv. křečovými žílami. Dalším smutným faktem je, že na jednoho muže s tímto...

Výběr článků

Načítám